Krdo slonova dokopalo se žestice, napili se ko letve i pozaspali u selu: ‘Ne možemo ih probuditi!‘

Krdo slonova dokopalo se žestice, napili se ko letve i pozaspali u selu: ‘Ne možemo ih probuditi!‘

Slonovi se mogu napiti od malih količina alkohola jer ne mogu metabolizirati alkohol na isti način kao ljudi

Krdo slonova napilo se pićem koje su napravili stanovnici Salipade, sela u istočnoj indijskoj državi Orissi. Slonovi su pronašli velike glinene posude mahua – alkoholnog pića napravljenog od fermentiranih cvjetova tropskog stabla Madhuca Longifolia. Posude s mahuom ostavljene su u džungli da fermentiraju, a seljani su ostali šokirani kad su ih pronašli razbijene i prazne, prenosi Insider.

U blizini razbijenih posuda, pronađeno je krdo od 24 uspavana slona, uključujući i mladunčad. Čisti mahua sadrži i do 45 posto alkohola.

– Konzumirali su fermentiranu vodu i napili se. To piće još nije bilo prerađeno. Pokušali smo probuditi životinje, ali nismo uspjeli pa smo o svemu obavijestili odjel za šume, rekao je seljanin Naria Sethi za

Službenici odjela za šume koristili su bubnjeve kako bi probudili slonove iz dubokog sna, a šumski čuvar Ghasiram Patra potvrdio je da su nakon toga životinje pobjegle u džunglu.

– Slonove privlači miris mahue. Vole ju jer je ukusna i moćna, rekao je Kartick Satyanarayan, izvršni direktor Wildlife SOS-a. Dodao je da mu se tvrdnje stanovnika čine neobičnim jer obično jedan slon pazi na ostatak krda. Istraživanje iz 2020. u časopisu Biology Letters otkrila je da se slonovi mogu napiti od malih količina alkohola jer ne mogu metabolizirati alkohol na isti način kao ljudi, neovisno o svojoj veličini.