Suprug joj donio psića, a bešćutna Dalmatinka odlučila ga se riješiti, jezivi su detalji njenog čina. Sada je osuđena, na sudu objašnjavala: Cvilio je, a ja sam bila i trudna…

Suprug joj donio psića, a bešćutna Dalmatinka odlučila ga se riješiti, jezivi su detalji njenog čina. Sada je osuđena, na sudu objašnjavala: Cvilio je, a ja sam bila i trudna…

Na sedam mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine osuđena je nepravomoćno na splitskom Općinskom sudu 36-godišnja frizerka iz Makarske i to zbog kaznenog djela ubijanja ili mučenja životinja.

Sudac Daniel Ban osudio ju je jer je 3. lipnja 2019. godina oko 10 sati u Gornjoj Podgori svog psa mješanca po imenu Riki, starog samo tri mjeseca, stavila u plastičnu kutiju da bi onda to tu kutiju stavila u kartonsku kutiju te je omotala plastičnom crnom vrećom za smeće.

Naposljetku je cijeli “paket” oblijepila samoljepljivom selotejp trakom kako psić ne bi mogao izaći te je tako zatvorenu kutiju sa psićem, bez hrane i vode, ostavila na parkiralištu pored ulaza u Park prirode Biokovo.

Srećom, dan poslije je nesretnog štenca oko 8 sati pronašao i spasio planinar.

U svojoj je obrani 36-godišnjakinja rekla da se smatra krivom i da je psića doveo njen suprug iz Makarske jer je “jedna žena poklanjala pse”. Psića je doveo u podstanarski stan u kojemu stanuju suprug, ona i njihovo četvero djece iako mu je govorila da psa odvede na selo zato što susjedima može smetati lavež psa.

– Pas nije lajao, ali je cvilio, jer je bio malo štene. Pas je kod nas bio tri mjeseca, a kako je suprug na poslu, a ja sama s djecom, jedan dan sam spakirala psa u kutiju u koju sam stavila hranu i vodu te sam zatvorila kutiju ljepljivom trakom, odvezla se autom na Biokovo i na sam ulaz, na vidljivom mjestu ga ostavila. Nisam razmišljala što može biti, a tada sam bila trudna, pa je i to utjecalo na mene. Shvaćam sve moguće posljedice, žao mi je i molim da sud sve uzme u obzir – kazala je pred sudom.

No, sud je utvrdio da je tromjesečnom Rikija stavila u plastičnu pa kartonsku kutiju i oblijepila selotejpom kako ne bi mogao izaći te ga je ostavila bez hrane i vode.

– Stavljanjem psa u dvije kutije, omatanjem kutije PVC vrećom, potom selotejp trakom, sve kako bi onemogućila izlazak psa iz kutija, što sve poduzima u izravnoj namjeri, okrivljena je svjesna da na takav način zlostavlja psa. Razlog koji opisuje u obrani nije opravdan razlog takvim radnjama kojima zlostavlja psa i ostavlja ga na javnom mjestu, iako ga je mogla predati drugim osobama ili udrugama.

Zbog načina na koji je psa zatvorila u kutije, da pas ne može izaći niti mogući prolaznici na mjestu gdje je odložila kutiju mogu odmah imati saznanja da se radi o ostavljenoj životinji u kutiji, ostvaruje obilježja teškog zlostavljanja psa, nanosi mu nepotrebnu bol i patnje – naveo je sudac u svoj presudi.

Za ovo je kazneno djelo propisana kazna zatvora do godinu dana, no sud joj je nepravomoćno izrekao uvjetnu kaznu jer su u obzir uzete olakotne okolnosti i to “držanje okrivljenice u postupku, priznanje, njeno obiteljsko stanje, da je majka petero maloljetne djece o kojima je dužna skrbiti te da je nezaposlena i ne ostvaruje prihode…”.

Kao olakotno uzeto je i to što je iskreno priznala i pokajala se, a otegotne okolnosti sud nije utvrdio, piše slobodnadamlacija.hr.