Komemoracija u Potočarima, pokop još 50 srebreničkih žrtava…

Komemoracija u Potočarima, pokop još 50 srebreničkih žrtava…

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari danas će biti obilježena 27. godišnjica genocida nad Bošnjacima koji su srpske snage počinile u srpnju 1995. godine.

Na komemoraciji ponovo neće biti dužnosnika Srbije, dok je premijer Crne Gore Dritan Abazović najavio da će u Potočare doći brojna delegacija njegove vlade.

Danas će u Potočarima biti ukopani posmrtni ostaci još 50 identificiranih srebreničkih žrtava.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Salim Mustafić, koji je u srpnju 1995. imao 16 godina. U Potočarima će danas biti pokopana još dva maloljetnika, koji su u vrijeme smrti imali 17 godina.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada je pokopana 6.671 žrtva genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone Ujedinjenih naroda“ Srebrenica, dok je na drugim lokacijama, u skladu sa željama obitelji, pokopano još 250 žrtava. Još se traga za više od 1.000 nestalih Srebreničana.

Tradicionalni „Marš mira“, kojim se odaje počast srebreničkim žrtvama, održan je i ove godine. Oko 3.000 ljudi krenulo je u petak iz Nezuka na trodnevni „Marš mira“ ka Potočarima. Tom stazom u suprotnom smjeru, od Potočara do Nezuka, u srpnju 1995. godine su se probijali Bošnjaci, nakon što su srpske snage zauzele Srebrenicu.

Za razliku od perioda od 2015. do 2019. godine, 11. srpnja ove godine, kao i u prethodne dvije, nije dan žalosti u cijeloj Bosni i Hercegovini, nego samo u Federaciji BiH.

Srpski ministri u Vijeću ministara BiH odbili su prije nekoliko dana prijedlog ministrice vanjskih poslova Bisere Turković, iz Stranke demokratske akcije (SDA), da 11. srpnja ove godine bude proglašen danom žalosti u cijeloj zemlji.

Međunacionalne tenzije u BiH pred ovogodišnju komemoraciju u Potočarima dodatno su narasle nakon što su 9. srpnja, uz put koji vodi od Bratunca do Potočara, postavljene fotografije 3.267 srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja, ubijenih i poginulih tijekom rata u BiH.

Sarajevski mediji su to ocijenili kao „dodatnu provokaciju“. Policija Republike Srpske naredila je uklanjanje fotografija, koje su mještani zatim postavili na svoje privatne posjede, u dvorišta pokraj puta.

Nakon ulaska u zaštićenu zonu Ujedinjenih naroda u srpnju 1995. godine, srpske snage, predvođene zapovjednikom Vojske Republike Srpske (VRS) Ratkom Mladićem, ubile su oko 8.000 ljudi, mahom muškaraca i dječaka., prenosi N1