Čelnik britanskog Glavnog stožera: ‘Pripremite se za novi veliki europski kopneni rat!‘

Čelnik britanskog Glavnog stožera: ‘Pripremite se za novi veliki europski kopneni rat!‘

Upozorio je vojnike da su oni generacija ‘koja se mora pripremiti da se još jednom bori u Europi‘

Načelnik Glavnog stožera britanske vojske poručio je svojim postrojbama da se pripreme za “borbu” i “pobjedu nad Putinovom vojskom” u “europskom kopnenom ratu”.

General Sir Patrick Sanders ovog je tjedna preuzeo zapovjedništvo britanske vojske i upozorio vojnike da su oni generacija “koja mora pripremiti vojsku da se još jednom bori u Europi” budući da ruska invazija na Ukrajinu urušava globalnu stabilnost.

– Ja sam prvi načelnik Glavnog stožera od 1941. koji je preuzeo zapovjedništvo nad vojskom u sjeni kopnenog rata u Europi koji uključuje kontinentalnu silu… trajna prijetnja iz Rusije pokazuje da smo ušli u novu eru nesigurnosti, poručio je vojnicima.

– Moja je jedinstvena dužnost učiniti našu vojsku smrtonosnom i učinkovitijom koliko god je to moguće. Sada je vrijeme i naša je prilika da iskoristimo.

Sandersova izjava, piše Daily Mail, dolazi u trenutku kada ruski predsjednik Vladimir Putin prijeti zemljama članicama NATO-a i optužuje SAD da se ‘igra Boga’.

U podužem govoru na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu Putin je, osuđujući Ameriku i njezine saveznike, upozorio da “više ništa neće biti kao što je bilo”.

Putin je priprijetio i oligarsima koji su razmišljali o odlasku iz njegova kruga.

– Sigurnije je u vlastitoj kući, rekao je. – Oni koji ovo nisu htjeli slušati izgubili su milijune u inozemstvu, dodao je., prenosi jutarnji list