Scholz, Macron i Draghi obišli Irpin. Medvedev opleo: ‘Ljubitelji žaba, kobasa i špageta obožavaju Kijev’

Scholz, Macron i Draghi obišli Irpin. Medvedev opleo: ‘Ljubitelji žaba, kobasa i špageta obožavaju Kijev’

Macron je novinarima rekao kako je Irpin obilježen ‘stigmama barbarstva’. Europski čelnici u Ukrajincu su stigli vlakom

Čelnici Francuske, Njemačke, Italije i Rumunjske u četvrtak su obišli ruševine zgrada u ukrajinskom gradu Irpinu za koji ukrajinska strana tvrdi da su u njemu počinjeni stravični zločini.

Irpin, grad koji je prije ruske invazije imao 62.000 stanovnika, bio je jedan od žarišta borbe s ruskim snagama prije no što su se povukle sa sjevera Ukrajine da bi se usredotočile na napad na istoku.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kritizirao je rusko ‘barbarstvo’ te je rekao kako su u tom gradu počinjeni masakri. “To je herojski grad, obilježen stigmama barbarstva”,rekao je Macron novinarima, prenosi Reuters. Njemački kancelar Olaf Scholz, talijanski premijer Mario Draghi i Macron u Irpin su stigli vlakom iz Poljske. Trojica čelnika dočekana su sirenama za zračni napad u glavnom gradu Ukrajine, dok je Rusija nastavila s gađanjem ciljeva diljem zemlje, donosi The Guardian.

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis također je posjetio Irpin, a kasnije su se europski čelnici susreli s ukrajinskim kolegom Volodomirom Zelenskim.

Moskva odbacuje ukrajinske optužbe da su u Irpinu počinjeni ratni zločini.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev smatra besmislenim dolazak europskih čelnika u Ukrajinu te je rekao da njihov dolazak to neće pomoći u uspostavljanju mira u Ukrajini. “Europski ljubitelji žaba, kobasica i špageta obožavaju posjećivati Kijev”, tvitao je Medvedev. Medvedev kaže da će “obećati Ukrajini članstvo u EU i stare haubice, napiti se horilkom, ukrajinskom votkom, i otići kući vlakom, kao prije 100 godina”. Pa je nastavio: “Sve je u redu. Ipak, Ukrajinu to neće približiti miru. Sat otkucava.”, prenosi RTL