Noćna drama u Bruxellesu, Vučić sazvao sjednicu Vijeća za sigurnost: ‘Mi nemamo kamo ići…‘

Noćna drama u Bruxellesu, Vučić sazvao sjednicu Vijeća za sigurnost: ‘Mi nemamo kamo ići…‘

Naša situacija je jako teška, ali mi nemamo gdje drugdje da idemo osim prema Europi, rekao je.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se jučer navečer s povjerenikom EU-a za proširenje Olivérom Várhelyijem, visokim predstavnikom EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom te Miroslavom Lajčakom, posebnim predstavnikom EU-a za dijalog Beograda i Prištine.

Bosnu i Hercegovinu u Bruxellesu predstavlja srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, a Kosovo ministrica vanjskih poslova Donika Gervalla-Schwarz.

– Sada sam još čvršće i snažnije posvećen radu inicijative Otvoreni Balkan. Imali smo iskreno razumijevanje po različitim pitanjima, naravno, posebno s predstavnicima Sjeverne Makedonije i Albanije. Za nas je situacija veoma složena i kompleksna, sutra će biti još teža jer je ministrica Donika Gervalla večeras potvrdila da će Kosovo podnijeti zahtjev za članstvo u Vijeću Europe – izjavio je Aleksandar Vučić, a prenose srbijanski mediji.

– Kosovo smatra da je neovisna država i nastavit će u tom smjeru. Nama to donosi dodatne turbulencije jer oni žele ukrajinsku situaciju iskoristiti protiv Srbije. Žele dobiti puno više nego što su dobili ranije, govoreći kako smo mi na strani Rusije, a sebe predstavljaju kao velikog borca protiv ruskog fašizma. Mi ćemo u idućih 36 sati zakazati sjednicu Vijeća za sigurnost i politički reagirati. Neće ići tako lako kao što su zamislili – naveo je predsjednik.

Vučić je poručio da ucjenama i pritiscima nitko neće moći slomiti Srbiju. Dodao je da ima puno nedoumica i pitanja, pa napomenuo da se očekuje veliki summit koji će Francuzi moći organizirati 23. lipnja, prenosi Blic.

– Bit će vrlo zanimljivo. Što se nas tiče situacija nije jednostavna, ali nemamo kamo, ne možemo iz svoje kože. Moramo donositi racionalne odluke. Sve u svijetu je postala apsolutna histerija i nije dobro da se ističete. Naša zemlja nije velika, ali taj naš brod ćemo, nadam se, uspjeti dovesti u mirne vode – rekao je Vučić.

Istaknuo je da će se na međunarodnoj sceni boriti za povlačenje priznanja Kosova i ozbiljan i odgovoran položaj Srbije.

– Mi smo prije 72 dana iznijeli zaključke Vijeća za nacionalnu sigurnost i jedina smo zemlja koja se drži naših principa. Ukrajini želimo sve najbolje, to su naši prijatelji. Ali samo Srbija se drži principa – naglasio je., prenosi jutarnji list