Veleposlanica Djamić: U Ukrajini ostalo nekoliko hrvatskih državljana

Veleposlanica Djamić: U Ukrajini ostalo nekoliko hrvatskih državljana

Hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić se, nakon što je neko vrijeme naše veleposlanstvo bilo preseljeno u Lavov, vratila u Kijev. Za središnji Dnevnik HTV-a kazala je da je ukrajinska strana još jednom zatražila pomoć Hrvatske za pristupanje euroatlantskim integracijama, kao i savjete o razminiravanju i fazi poraća.    Javlja HRTV

Veleposlanica Anica Djamić kazala je da je posjet premijera Andreja Plenkovića pokazao da Hrvatska i dalje stoji uz Ukrajinu.

– Ukrajinska strana je ponovila da očekuje pomoć od Hrvatske što se tiče pristupanja Ukrajine europskim integracijama. Dobili su savjete, dobili su čvrsto obećanje da će Hrvatska tu potporu u europskim krugovima i dalje davati, kazala je Djamić.

– S druge strane se zna da Hrvatska, zato što je i sama preživjela rat, može biti izvor saznanja za Ukrajinu što se tiče razminiravanja i nekih drugih aspekata koje Ukrajinu čekaju. Naime, radi se o poraću, vremenu nakon što rat završi, a nadamo se da će to biti što prije. Tada kreće nova faza za Ukrajinu. I u tome oni očekuju prijateljsku pomoć i savjete od Republike Hrvatske, rekla je. 

Posjet Irpinju i Buči; “Život nije stao”

– Irpinj i Buča su manja mjesta nadomak Kijevu. To su rezidencijalne četvrti u kojem je zaista stanovalo samo civilno stanovništvo. Razaranja, ako bi se radilo o namjeri agresora da uništi vojne objekte, ovdje nemaju nikakvog opravdanja niti utemeljenja. Vidjeli smo razorene kuće, razrušene trgovine, jedan je život morao stati, međutim, proljeće i na licu mjesta smo vidjeli da život nije stao – za mnoge jest, ali za one koji su ostali ili će se vratiti, za njih će i Irpinj i Buča biti mjesta u kojima će tražiti novi život, rekla je veleposlanica Djamić. 

“Život u Kijevu je izmijenjen, nema živosti”

– Svim veleposlanicima bio je cilj vratiti se u Kijev. Danas sam bila sretna, srce mi je bilo puno jer sam se vratila na svoje radno mjesto. Za nas koji radimo u Veleposlanstvu to znači normalizaciju. Život u Kijevu je izmijenjen, nisu se svi vratili i nema prometa koji je bio i živosti koja je vladala prije nego što sam otišla. Istina otišla sam po zimi, a vratila se u proljeće i mislim da svi vidimo svijetlu budućnost i za Kijev, kazala je Djamić.

Za hrvatskog državljanina kojeg je zarobila ruska strana kazala je da će se Hrvatska boriti za njega i pokušati sve kako bi se vratio u Hrvatsku. O njemu su premijer Plenković razgovarao s predsjednikom Zelenskim. 

– Premijer Plenković želi da se povratak hrvatskog državljanina u Hrvatsku što prije dogodi, kazala je.

Rekla je i da je u Ukrajini ostalo svega nekoliko hrvatskih državljana i to iz privatnih razloga te da je Veleposlanstvo s njima cijelo vrijeme bilo u vezi. 

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA