Vrhovni sud bivšem generalu JNA ukinuo presudu za miniranje Peruće. Zbog toga je sad na slobodi

Vrhovni sud bivšem generalu JNA ukinuo presudu za miniranje Peruće. Zbog toga je sad na slobodi

Vrhovni sud Republike Hrvatske ukinuo je prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Splitu od prije sedamnaest mjeseci kojom je general – major bivše JNA Borislav Đukić (74) osuđen na deset godina zatvora zbog miniranja brane Peruća 1993. godine.

Predmet je vraćen na ponovno suđenje, a njemu je ukinut istražni zatvor u kojem se nalazi od ožujka 2016. godine kada je izručen Hrvatskoj, piše Slobodna Dalmacija.

U ponovljenom suđenju Đukić je dobio godinu dana više nego u prvom iako ga se više nije teretilo da je s generalom JNA Ratkom Mladićem planirao rušenje brane Peruća, nego da je samo izvršavao njegovu zapovijed. Ovo je dakle drugi put da Vrhovni sud ukida presudu istom optuženiku za isto djelo, s time što je prvu nepravomoćnu presudu krajem 2018. od devet godina zatvora donijelo vijeće Županijskog suda u Splitu pod predsjedanjem suca, pokojnog Slavka Lozine, a drugu početkom prosinca 2020. godine vijeće pod predsjedanjem suca Dinka Mešina.

TONE EKSPLOZIVA

Đukiću će se i na trećem suđenju suditi da je kao zapovjednik tzv. 221. motorizirane brigade Kninskog korpusa tzv. Vojske SAO Krajine postupao suprotno Ženevskoj konvenciji te je organizirao rušenje brane HE Peruća s ciljem potpunog potopanja gradova Sinja, Omiša i Trilja pri čemu bi smrtno stradalo 50-ak tisuća stanovnika i njihova imovina.

Zato je naredio da se u temelje brane, po presudi, na četiri mjesta umetne 20 do 30 tona TNT eksploziva koji je bio povezan telefonskim kabelom s indukcijskim strojem. Đukić je zapovjedio povlačenje svoje vojske i aktiviranje eksploziva. Zbog eksplozije je došlo do urušavanja i oštećenja brane, odnosno rušenja tornja na njoj.

Zahvaljujući pravodobnoj intervenciji radnika Hidroelektrane “Peruća” spriječeno je rušenje brane, potpuno potapanje i dovođenje u opasnost života više od 50 tisuća stanovnika. Zašto je Vrhovni sud presudu ukinuo i vratio na ponovno suđenje još nije dostupno ni javnosti ni Đukićevim odvjetnicima jer još nije napisano obrazloženje presude koje će vrlo brzo biti dostupno strankama i javnosti.

Đukić je izručen u Hrvatsku od strane vlasti Crne Gore u ožujku 2016. godine, nakon što je uhićen na aerodromu u Tivtu u srpnju 2015. godine, prilikom ukrcaja u avion za Beograd, pa je nakon osam mjeseci ekstradicijskog pritvora izručen Republici Hrvatskoj, gdje se u istražnom zatvoru nalazi više od šest godina. Ako se računa i ekstradicijski pritvor u Crnoj Gori, Đukić je šest godina i deset mjeseci iza rešetaka, bez da je protiv njega donesena pravomoćna presuda.

– Ova presuda je morala pasti jer je donesena bez bilo kakvih valjanih dokaza, te se sud u obrazloženju presude nakon postupka u kojem je izvedeno na tisuće materijalnih dokaza i saslušano više od 70 svjedoka kao na dokaz krivnje poziva na iskaz trojice svjedoka, i to srpske nacionalnosti.

Od te trojice svjedoka, jedan uopće ne spominje generala Đukića, drugi u svom iskazu navodi da je prepoznao glas generala preko motorole, iako ga je prvi put upoznao tek godinu kasnije, dok je treći iskaz dao kao ratni zarobljenik, i to u postupku u kojem u tom trenutku general Đukić nije bio niti osumnjičen, niti optužen – rekao nam je Đukićev odvjetnik Željko Ostoja.

– General Đukić se ne navodi niti u jednoj ispravi, niti u jednom dokumentu koji su izvedeni na suđenju, a niti je bilo tko od više desetaka saslušanih svjedoka hrvatske nacionalnosti, uključivo i brojne pripadnike Hrvatske vojske i predstavnike državne vlasti Republike Hrvatske teretio generala Đukića. Osobito se ističe da je ranjeni i zarobljeni pripadnik Hrvatske vojske Ivan Buljan kao jedini neposredni očevidac događaja kod brane navedenog dana izričito pred sudom potvrdio da general Đukić nije osoba koja je u to vrijeme bila kod brane i za koju je tužilaštvo tvrdilo da je general Đukić.

Prvostupanjski sud u postupku nije prihvatio brojne dokazne prijedloge obrane, a osobito je neshvatljivo da je odbijen prijedlog za saslušanjem generala Ratka Mladića koji je i sam bio optužen. Osobito je interesantno da je prvostupanjskom presudom u ponovljenom postupku kojom je osuđen general Đukić za generala Mladića izričito navedeno da isti nije odgovoran za sudjelovanje u navedenom pokušaju rušenja brane Peruća, te se za istog ima donijeti oslobađajuća presuda – pojašnjava odvjetnik Željko Ostoja.

Iako je Đukiću sada ukinut istražni zatvor u kojem se do danas nalazi 6 godina i 10 mjeseci on je zadržan u istražnom zatvoru po optužnici u drugom postupku. Optužen je po zapovjednoj odgovornosti zajedno s još sedmoricom oficira JNA za zločine protiv civilnog stanovništva na području Šibensko-kninske županije, a tu suđenje još nije ni počelo.

-To je kršenje svih temeljnih ustavnih i konvencijskih prava optuženika, budući da se istražni zatvor ne može duplirati niti kumulirati, a posebno ne u odnosu na optužnicu koja je podnijeta i po kojoj je istraga okončana, nakon što je Đukić već bio izručen u Republiku Hrvatsku. Zbog zatvorskih uvjeta u kojima se general Đukić nalazi već šest godina i deset mjeseci došlo je i do ozbiljnog i teškog narušavanja njegova zdravstvenog stanja o čemu je Đukić i sam govorio u sudnici ističući da se pred sudom nalazi nevin čovjek – naglasio je Ostoja, piše Slobodna Dalmacija.