Milatić: Hrvatska stvarno nema razloga za brigu da plina neće biti

Milatić: Hrvatska stvarno nema razloga za brigu da plina neće biti

Hrvatska stvarno nema razloga za brigu da plina neće biti, sigurno ćemo ga imati, rekao je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić jutros u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” na temu cijena energenata u narednim mjesecima i sigurnosti opskrbe u svjetlu mogućeg embarga na ruski plin i naftu. Javlja jutroa HRTV

Urednica Jasmina Popović istaknula je da Europska plinska mreža kaže da bi Hrvatskoj teško pao embargo na ruski plin, dok novi ministar gospodarstva Davor Filipović tvrdi da Hrvatska može bez ruskog plina.

Milatić je rekao da nema nikakve bojazni da Hrvatska nema plan kako zaštititi opskrbu plinom.

– Postoji plan intervencije za mjere zaštite opskrbom plinom koji točno propisuje procedure što i kako napraviti, rekao je Milatić.

Dodao je da su lipanj, srpanj, kolovoz i rujan dovoljno vremena da se napuni 350 do 370 milijuna kubičnih metara plina u podzemnom skladištu Okoli, od čega dvije trećine treba napuniti država.

Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin, rekao je da je činjenica da je jedino rješenje da država napuni skladište jer je država odgovorna za sigurnost opskrbe na svom području.

Odgovarajući na pitanje o eventualnim poskupljenjima vezano za energente, stručnjak za energetiku Zoran Miliša rekao je da će na kraju građani plaćati čak i dio koji plaća država.

– Što se tiče država koje su na višem stupnju razvoja tržišta ili, ‘ajmo reći, otvorenijeg tržišta, poput Njemačke, oni će i oni već jesu digli cijene električne energije i plina, rekao je Miliša.

Ta je cijena sada ustanovljena na razini koju ćemo, nažalost, gledati u sljedećim razdobljima, dodao je.

“Vlada će nastaviti čuvati cijene”

Milatić je rekao da je Vlada do sada čuvala cijene, tako da su plin i struju minimalno poskupili, te je poručio da će Vlada nastaviti to činiti.

– Jasno da razmišljamo sada i o toplinarstvu koje nam slijedi, da ne bi bilo diskriminacije između kućanstava koja se griju na plin i kućanstava koja se griju na toplinski sustav. To je nešto što nam slijedi, pripremamo i taj dio, rekao je.

Milatić je dodao da su energenti burzovna roba te da će biti skupi svima, ne samo hrvatskim građanima, kao i da će biti jeftiniji kada dođe do smanjenja.

Poručio je da je sigurnost opskrbe na prvom mjestu – moramo imati dovoljno svih energenata.

– Činjenica je da će oni vrlo izvjesno biti skupi, neki skuplji, neki manje skupi, ali odgovorna država mora osigurati sigurnost opskrbe, rekao je Milatić.

– Sigurnost opskrbe plina je bez skladišta moguća u Hrvatskoj. Svi modeli govore, da i skladište ne bude napunjeno, mi bi imali opskrbu u redu, eventualno bi možda došlo do nekih restrikcija privredi. Ali ići na takav rizik da ne napunimo skladište, to bi bilo krajnje neodgovorno, poručio je.

– Hrvatska stvarno nema razloga za brigu da plina neće biti. Tema da je on skup, to smo već svi apsolvirali, poručio je također Milatić.

– Mi ćemo sigurno plina imati, dodao je.

Prozori na kipu

Hoće li biti plina na tržištu? Pudić je rekao da moramo biti spremni, ako bi došlo do prekida isporuke, da ćemo morati smanjiti potrošnju za najmanje 20-ak posto. Dodao je da bi to vjerojatno bilo u privredi, ali da bi i građani trebali voditi računa da ne dolazi do rasipanja energije.

– I dan-danas možete, pri ovakvoj cijeni energije, proći naseljima i vidjet ćete prozore otvorene na kipu i slično, dodao je Pudić.

Miliša je rekao da bi volio da se poveća životni standard u Hrvatskoj pa da računi nisu problem, ali da je to nemoguće u ovako kratkom roku. Dodao je da smatra da je država na pravom putu, kao i da misli da postoji još dovoljno elemenata kojima se građanstvu može pomoći kod plaćanja visokih računa, a s druge strane omogućiti sudionicima u tržištu da ipak budu što je moguće bliže tržišnoj cijeni koja je, dodao je, enormno visoka.

Govoreći o obnovljivim izvorima energije, Miliša je rekao da je preduvjet infrastruktura.

– Nije problem imamo li dovoljno ideja, poduzetnika, gigavata u pripremi – imamo ih, samo postoji problem infrastrukture koja to treba primiti, dodao je.

Miliša je rekao da ćemo i dalje morati imati konvencionalne izvore energije. Dodao je da Slovenija ide u gradnju drugog bloka nuklearne energije te da misli da bi bilo dobro da se Hrvatska tome priključi.

– Naša budućnost su isključivo obnovljivi izvori, nadovezao se Milatić.

– Mi moramo biti stvarno neto izvoznici struje, a ne uvoznici, i jedino na takav način možemo spriječiti ovakve ovisnosti, rekao je.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA