Finska ne haje za ruske i Milanovićeve prijetnje – objavit će kandidaturu za NATO 12. svibnja, a odmah za njom i Švedska. Diplomatska akcija zahuktala se ovih dana…

Finska ne haje za ruske i Milanovićeve prijetnje – objavit će kandidaturu za NATO 12. svibnja, a odmah za njom i Švedska. Diplomatska akcija zahuktala se ovih dana…

Ma što god o tome mislio Zoran Milanović, Finska će 12. svibnja objaviti kandidaturu za članstvo u NATO-u, što će koji dan kasnije uraditi i Švedska. Javlja SLOBODNA DALMACIJA

Premijerke Finske i Švedske, Sanna Marin i Magdalena Andersson, danas su o tome razgovarale s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. U Finskoj je list “Iltalehti” izvijestio da će se ta zemlja, koja ima više od tisuću kilometara dugu granicu s Rusijom, službeno kandidirati za NATO idućeg tjedna tjedna, s objavom finskog predsjednika Saulija Niinistöa.

Tom njegovom izjavom potpore bit će pokrenut parlamentarni proces za koji se očekuje da će dovesti do prijave za pridruživanje na summitu čelnika NATO-a u lipnju.

Očekuje se da će Stockholm slijediti njihov primjer, nakon razgovora švedskog ministra vanjskih poslova Pekke Haavista s finskom kolegicom Ann Linde. “Želja Finske je da se Finska i Švedska mogu državati istog rasporeda u pogledu podnošenja zahtjeva za članstvo u NATO-u”, rekao je Haavisto nakon sastanka u Helsinkiju.

Finski predsjednik bi trebao doputovati u dvodnevni posjet Švedskoj koji završava 18. svibnja, kada će se dvije zemlje dogovoriti o budućoj finsko-švedskoj sigurnosnoj suradnji u smislu pridruživanja NATO-u.

On je prošlog petka razgovarao s Jensom Soltenbergom, glavnim tajnikom NATO-a, što je dovelo do obećanja iz NATO-a o ubrzanom učlanjivanju. “Ako Finska i Švedska odluče pristupiti savezu, NATO će proces pridruživanja učiniti što je moguće bržim”, rekao je.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA