Rusi ušli u Kreminu, Ukrajinci tvrde da se Mariupolj još brani; Putin: Zapad si je zabio autogol…

Rusi ušli u Kreminu, Ukrajinci tvrde da se Mariupolj još brani; Putin: Zapad si je zabio autogol…

Još traju borbe u Mariupolju, a građani Luhanska pozvani su na hitnu evakuaciju. Jutros je ponovno raketiran i Lavov. Tri projektila pogodila su objekte vojne infrastrukture. U napadu na grad, prema prvim infromacijama – šestero je ljudi ubijeno, osmero ranjeno. Regionalni guverner rekao je da je među poginulima i jedno dijete. Jučerašnji ultimatum Rusa koji su tražili da se branitelji Mariupolja predaju – Ukrajinci su odbili. Rusija je najavila da će grad zatvoriti i onemogućiti ulazak i izlazak., javlja HRT

Ključni događaji:

●  Jutros je proglašena zračna uzbuna na gotovo cijelom području Ukrajine. Raketirani su zapadni dijelovi Lavova gdje ima ranjenih i poginulih. Eksplozije su odjekivale i u Kijevu i Dnipropetrovsku.

● Najžešće borbe vode se oko lučkog grada Marijupolja. Veliki dijelovi grada u rukama su ruske vojske i proruskih separatista. Maroupolj još uvijek nije pao, tvrdi ukrajinski premijer Denis Šmihal. Borbe su preseljene na jugoistok grada gdje ukrajinski vojnici još imaju djelomičnu kontrolu te na prostore Azovstala – jedne od najvećih svjetskih čeličana. Prostire se na 11 četvornih kilometara i prepuna je podzemnih tunela. U njima je navodno oko 800 boraca bataljuna Azov, navodno dobro opskrbljenih oružjem.

●  Ukrajinski vojnici još drže dijelove na jugoistoku Mariupolja te prostore Azovstala – jedne od najvećih svjetskih čeličana. Prostire se na 11 četvornih kilometara i prepuna je podzemnih tunela i bunkera. Tamo je oko 800 boraca bataljuna Azov. Zapadni vojni analitičari tvrde da bi se gerilskim ratovanjem, Ukrajinci mogli boriti još danima.

● Bez posebnih propusnice od danas civili se više neće moći kretati Mariupoljem. Svi punoljetni muškarci morat će proći posebne provjere.

● Iza Harkiva još je jedan težak dan. Pogođeni su brojni civilni objekti u samom središtu. Ukrajinci tvrde da su u protuofenzivi oslobodili nekoliko sela istočno od grada. Pokaže li se točnim, opskrba ruske vojske u Donbasu gdje se priprema velika ofenziva, uvelike će biti otežana.

● Predgrađe Černjihiva na sjeveru Ukrajine ostalo je u ruševinama nakon povlačenja Rusa. U gradu koji se nalazi na obodu kijevske regije proteklih dana vodile su se nemilosrdne borbe.

● Ukrajinci pozivaju sve koji mogu da im što prije šalju oružje.

● Ukrajinski predsjednik pozvao je francuskog kolegu Emmanuela Macrona da posjeti Ukrajinu i uvjeri se u genocid koji je tamo počinjen. Njegovo izbjegavanje riječi genocid, jako je bolno za Ukrajince, izjavio je Zelenski.

● Društvenim mrežama kruži navodna snimka raketirane krstarice Moskva. Glavni brod ruske ratne flote pogođene s tri ukrajinske rakete. Poginulo je najmanje 40 mornara, nekoliko je nestalo, a puno ih je ranjeno, izjavila je za europsko izdanje Novaja Gazeta, majka jednog mornara.