Rusija seli ofenzivu na istok, na jugu tisuće civila žive u neljudskim uvjetima i čekaju spas

Rusija seli ofenzivu na istok, na jugu tisuće civila žive u neljudskim uvjetima i čekaju spas

Ruska invazija na Ukrajinu ne popušta. Rusija seli ofenzivu na istok. Na jugu, u Mariupolju, tisuće civila žive u neljudskim uvjetima i čekaju spas. Nastavljaju se siloviti napadi na ukrajinske gradove na istoku i jugu zemlje, a ruske snage gomilaju se u Donbasu. Iz sve više gradova stižu potresna svjedočanstva i dokazi o strašnim zločinima i ubojstvima civila, poput onih u Buči. Moskva tvrdi da je sve lažirano kako bi se prekinuli pregovori.  Vijest jutros donosi HRTV

Razvoj događaja pratite uživo:

Zelenski: Ruska nafta mora biti potpuno sankcionirana

08:32

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je u četvrtak novi val sankcija Rusiji, međutim rekao je da one nisu dovoljne, javlja BBC.

Zelenskijje u najnovijem video obraćanju pozvao Zapad da ide dalje i bojkotira korištenje ruske nafte.

Rekao je da neuspjeh dogovora o embargu stoji života ukrajinski narod.

Rusija je treći najveći proizvođač nafte u svijetu, a više od polovice izvoza ide u Europu.

Zelenski je rekao da Kremlj toliko zarađuje od izvoza nafte da ne osjeća potrebu ozbiljno shvatiti mirovne pregovore.

Dodao je da će i dalje ustrajati na tome da ruske banke budu potpuno odsječene od međunarodnog financijskog sustava.

Hrvatska će protjerati dio ruskih diplomata

08:26

Uoči sastanka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a u Briselu, ministar Gordan Grlić Radman najavio je da će Hrvatska protjerati dio ruskih diplomata, kao što su to već učinile brojne članice Europske unije i Saveza, nakon što su otkrivena ubojstva civila u Buči.

– Ne samo zbog solidarnosti nego i kao reakcija na sve što se događa i što gledamo, stravični prizori iz Buče i drugih krajeva Ukrajine, što nas tako snažno podsjeća na tragične događaje u Hrvatskoj prije više od 30 godina, a prije svega tu mislim na Vukovar – rekao je.

Sjevernoatlanski savez nastavit će podupirati Ukrajinu

08:22

Sjevernoatlanski savez zadržat će jedinstvo i nastaviti podupirati Ukrajinu u otporu ruskoj agresiji koja će, prema svim procjenama, potrajati, iako je ruski predsjednik u svakom trenutku može zaustaviti. Izjavio je to u Bruxellesu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kao domaćin sastanka ministara vanjskih poslova članica NATO-a i država partnera. Na sastanku je bio i američki državni tajnik Antony Blinken.

– Ne vidimo naznake da Putin mijenja svoju namjeru nadziranja cijele Ukrajine i novog kreiranja međunarodnog poretka. Zato moramo biti dugotrajno spremni, pomagati Ukrajini, održati sankcije i jačati naše obrambene sustave i snage za odvraćenje. Jer ovo može dugo trajati i mi moramo biti spremni za to, izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

– Mi smo spremni učiniti tri stvari ako Rusija odlučiti nastaviti ovu užasnu agresiju na Ukrajinu. Prvo – nastavit ćemo podržavati ukrajinske partnere, drugo – poduprijet ćemo sakcije protiv Rusije i treće – nastavit ćemo jačati borbenu spremnost NATO-a radi zaštite svih zemalja članica, poručuje Antony Blinken, američki državni tajnik.

Plan B? Što Rusija sada planira u Ukrajini?

08:19

Čini se da je Rusija odustala od početnog cilja zauzimanja Kijeva i svrgavanja ukrajinske vlade, ali i dalje napada istok i jug zemlje.

Zelenski: Sankcije su doista stroge, ali neće zaustaviti ovo zlo

08:15

Tragični događaji iz Buče kao da su prekretnica u ovom ratu, svijet se ujedinio, ne želi više nikada vidjeti takve zločine, spremni su na nove sankcije koje bi iz temelja utjecale na rusko gospodarstvo i koje bi svojom primjenom mogle značajno promijeniti tijek rata u Ukrajini. Upozoravamo na uznemirujuće snimke.

Embargo na ruski plin: Italija će “pratiti odluke EU-a”, najavio je Draghi

00:32

Italija će “pratiti odluke Europske unije” o novim sankcijama Rusiji, napose o eventualnom embargu na plin koji “još nije na stolu”, rekao je u srijedu premijer Mario Draghi.

– O toj mogućnosti trenutačno se ne razgovara, ali situacija se neprestano mijenja, rekao je novinarima nakon sastanka vlade.

Italija ovisi o ruskom plinu i uvozi 95 posto plina, od čega 40 posto dolazi iz Rusije.

– Embargo na plin još (…) nije na stolu, istaknuo je Draghi.

“Pokolji” u Ukrajini “traže da se donesu još strože sankcije”, ocijenio je.

– Sve savezničke zemlje se pitaju što mogu učiniti kako bi zaustavile Rusiju (…). Pratit ćemo odluke Europske unije, rekao je.

 – Ako nam predlože embargo na plin, poduprijet ćemo EU na tom putu, želimo djelotvorniji mehanizam za uspostavu mira, rekao je.

Želeći umiriti javnost dodao je: “Da se danas prekine doprema (ruskog) plina, naše zalihe bile bi dostatne do kraja listopada i ne bi bilo posljedica”.

Bivši predsjednik Europske središnje banke pozvao je ujedno na ograničenje cijene plina.

– Već neko vrijeme tražim uvođenje ograničenja cijene plina, što bi bilo najrazumnije na zajedničkoj, europskoj razini, ocijenio je. Vijest se nalazi na LINKU gdje možete vidjeti i 2 videa.

DEMOS MEDIA