Zapad uvodi nove sankcije, Ukrajina istražuje tisuće ratnih zločina, Rusija napada istok

Zapad uvodi nove sankcije, Ukrajina istražuje tisuće ratnih zločina, Rusija napada istok

Dok Zapad uvodi nove sankcije, a Ukrajina istražuje tisuće ratnih zločina, Rusija napada istok te zemlje. Kako se ruske snage povlače i sele ofenzivu na istok Ukrajine, iz sve više gradova stižu potresna svjedočanstva i dokazi o strašnim zločinima i ubojstvima civila. Ukrajina je već otvorila istragu o 4 i pol tisuće ratnih zločina zbog kojih Zapad Rusiji uvodi nove sankcije od oko 9 milijardi eura. 

Razvoj događaja pratite uživo: Javlja HRTV

Papa, držeći ukrajinsku zastavu, osuđuje ‘zločine, poput masakra u Buči’

11:08

Papa Franjo osudio je u srijedu “pokolj u Buči” i podigao ukrajinsku zastavu koja mu je poslana iz grada gdje je u sapete ljude pucano iz neposredne blizine, te pronađena masovna grobnica i drugi znakovi pogubljenja.

“Nedavne vijesti iz rata u Ukrajini, umjesto da donesu olakšanje i nadu, donijele su nova zlodjela, poput masakra u Buči”, rekao je na kraju svoje tjedne audijencije.

“Okrutnost koja je sve strašnija, čak i prema civilima, bespomoćnim ženama i djeci. Oni su žrtve čija nevina krv vapi do neba i preklinje: ‘Zaustavite ovaj rat! Neka oružje ušuti! Zaustavite sijanje smrti i razaranja'”, rekao je.

Kremlj je u utorak rekao da su zapadne optužbe da su ruske snage počinile ratne zločine pogubljujući civile u Buči “monstruozna krivotvorina” s ciljem ocrnjivanja ruske vojske.

“Jučer su mi, upravo iz Buče, donijeli ovu zastavu”, rekao je, razmotao je i podigao pred nekoliko tisuća vjernika, što je izazvalo pljesak.

Zastava je potamnjela i umrljana i imala je natpis na sebi.

“Dolazi iz rata, upravo iz tog mučeničkog grada, Buče”, rekao je prije nego što je zamolio grupu djece ratnih izbjeglica koja su u utorak stigla iz Ukrajine da mu priđu.

“Ova djeca morala su pobjeći kako bi stigla u sigurnu zemlju. Ovo je plod rata. Nemojmo ih zaboraviti i ne zaboravimo ukrajinski narod”, rekao je prije nego što je svakom djetetu darovao čokoladno uskršnje jaje.

Vlasti Luganska pozvale stanovnike da se evakuiraju dok još mogu

11:00

Vlasti istočne ukrajinske regije Lugansk nadaju se da će u srijedu evakuirati civile kroz pet “humanitarnih koridora” i pozvale su stanovnike da odu “dok je sigurno”.

Ukrajina kaže da se ruski vojnici pregrupiraju i pripremaju za novu ofenzivu u području Donbasa u kojem se nalazi Lugansk.

– Izvući ćemo sve ako nam Rusi dopuste da dođemo do mjesta okupljanja (za evakuaciju). Zato što, kao što vidite, oni ne poštuju uvijek primirje, napisao je guverner Luganska Serhij Hajdaj na Telegramu, aplikaciji za razmjenu poruka.

– Apeliram na sve stanovnike regije Lugansk: evakuirajte se dok je sigurno (…) dok postoje autobusi i vlakovi – iskoristite ovu priliku – poručio je.

Hajdaj je rekao da su željezničke veze u regiji Doneck oštećene ovog tjedna i da je trebalo nekoliko sati da se poprave.

“To je još jedno zvono za uzbunu”, rekao je.

Hajdaj je u odvojenom video obraćanju rekao da ruske snage nisu uspjele probiti ukrajinsku obranu u njegovoj regiji, ali uništavaju “sve što im se nađe na putu” i da se “ni pred čim neće zaustaviti”.

Rusija tvrdi da civili nisu meta u njezinoj “specijalnoj vojnoj operaciji”. Ukrajina i Zapad smatraju to neutemeljenim izgovorom za ničim izazvanu invaziju.

Mađarska pozvala na razgovor ukrajinskog veleposlanika zbog “uvreda” iz Kijeva

10:25

Mađarsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u srijedu ukrajinskog veleposlanika na razgovor zbog “uvredljivih komentara” iz Kijeva o stajalištu Budimpešte o ruskoj invaziji.

Ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je da je Mađarska osudila rusku invaziju, priznala suverenitet Ukrajine i primila stotine tisuća izbjeglica u bijegu od rata.

– Vrijeme je da ukrajinski čelnici prestanu s uvredama upućenim Mađarskoj i priznaju volju mađarskog naroda, naveo je Szijjarto u priopćenju, misleći na uvjerljivu pobjedu Viktora Orbana i stranke Fidesz na nedjeljnim izborima.

– Ovo nije naš rat i zato želimo ostati i ostat ćemo izvan njega, dodao je Szijjarto, čime je ponovio stav koji je pomogao Orbanu da osvoji četvrti uzastopni mandat.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da Orban strahuje od utjecaja Rusije i da će morati birati između Moskve i “drugog svijeta”.

Orban, koji je s lakoćom dobio izbore iako mu ankete nisu išle u korist, osudio je rusku invaziju koju Kremlj naziva “specijalnom vojnom operacijom” te nije stavio veto na sankcije Europske unije Moskvi.

No nije izravno kritizirao ruskog predsjednika Vladimira Putina i odbacio je ideju o ograničenju uvoza nafte i plina iz Rusije, upozorivši da bi to slomilo mađarsko gospodarstvo.

Europska unija je brzo i odlučno počela nametati neviđen niz sankcija Moskvi nakon invazije, ali se muči zadržati jedinstvo kad je riječ o zabrani uvoza nafte i plina jer se puno država članica uvelike oslanja na rusku energiju.

Orban je ostvario premoćnu pobjedu na nedjeljnim izborima jer su birači podržali njegovu samoproglašenu viziju konzervativne, neliberalne države i odbacili bojazan zbog desetljeća dugih i bliskih poslovnih veza Budimpešte s Moskvom.

Već dugo trn u oku vlasti Europske unije u Bruxellesu, Orban se suočio s rijetkim kritikama svojih nacionalističkih saveznika u susjednoj Poljskoj zbog svog opreznog stava o ratu u Ukrajini.

Charles Michel: EU će se prije ili kasnije morati odreći ruskog plina

10:22

Europska unija morat će se prije ili kasnije odreći ruskog plina i nafte kako bi dodatno pritisnula Rusiju da zaustavi agresiju na Ukrajinu, izjavio je u srijedu predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

– Pooštravamo naše sankcije kako bismo zadržali maksimalni pritisak na Kremlj. Mislim da će prije ili kasnije biti potrebne mjere za naftu, pa i za plin, izjavio je Michel u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Europska komisija je u utorak predložila peti paket sankcija protiv Rusije koji, među inim, uključuje zabranu uvoza ugljena, zabranu svih transakcija za četiri ključne ruske banke, zabranu pristajanja ruskih brodova u europske luke te najavila da radi na dodatnim sankcijama koje bi uključivale zabranu uvoza nafte.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen potvrdila je u svom istupu da peti paket sankcija sigurno neće biti posljednji da će EU i dalje zaoštravati mjere protiv Rusije.

Ona je upozorila ruske vlasti da će odgovorni za ratne zločine morati pred sud.

– Svi smo vidjeli uznemirujuće slike iz Buče. To je ono što se događa kada Putinovi vojnici okupiraju ukrajinski teritorij, koji to nazivaju oslobođenjem. Ja to zovem ratnim zločinima i ruske vlasti morat će za to odgovarati, rekla je Von der Leyen.

Michel je pozvao ruske vojnike da odbace oružje ako ne žele biti zločinci.

– Imamo poruku za ruske vojnike na frontu: ako ne želite biti zločinci, bacite oružje, prestanite se boriti. Morat će biti ozbiljnih posljedica po odgovorne za grozne zločine, rekao je Michel.

Putin ne može i neće dobiti ovaj rat, istaknuo je Michel, poručivši da su na zadnjem samitu EU-a kao gosti bili američki predsjednik Joe Biden i ukrajinski Volodimir Zelenski, istaknuvši da je transatlantska potpora Ukrajini čvrsta kao stijena.

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell istaknuo da EU mora nastaviti naoružavati Ukrajinu ako želi pravedan završetak rata.

– Ne želimo da rat završi s podijeljenom Ukrajinom, s milijunima izbjeglih i raseljenih i zato moramo nastaviti naoružavati Ukrajinu, rekao je Borrell.

Britanski ministar: Svijet mora zaustaviti “masovna ubojstva” u Ukrajini

09:48

Svijet mora djelovati kako bi zaustavio masovna ubojstva u Ukrajini, rekao je u srijedu britanski ministar zdravstva Sajid Javid, uspoređujući izvješća o ubojstvima civila u Ukrajini s genocidom u Bosni i Hercegovini 1995. godine.

Otkako su se ruske snage povukle iz gradova i sela oko ukrajinskog glavnog grada Kijeva, ukrajinski vojnici novinarima pokazuju trupla, kako kažu, civila koje su ubile ruske snage, uništene kuće i spaljene automobile.

– Ovo je masovno ubojstvo neviđenih razmjera u Europi. Mislim da ovakvo nismo vidjeli od 1995., rekao je Javid za BBC televiziju.

Snage bosanskih Srba zauzele su u srpnju 1995. “sigurnu zonu” Ujedinjenih naroda u Srebrenici i masakrirali muškarce i dječake, a to se smatra najgorim zločinom u Europi od Drugog svjetskog rata.

– Ne želim obilježavati još jedan genocid u Europi za nekoliko godina. Mi imamo moć, svijet ima moć da to zaustavi i mora djelovati, rekao je Javid.

Kremlj je u utorak priopćio da su zapadne tvrdnje da su ruski vojnici počinili ratni zločin ubijanjem civila u Buči “monstruozna krivotvorina” osmišljena kako bi se ocrnila ruska vojska.

Uživo s ukrajinsko-rumunjske granice

09:45

Naša ekipa i novinar Ivica Grudiček već su nekoliko dana na terenu i prate situaciju s izbjeglicama na graničnim prijelazima s Ukrajinom. Trenutno se nalaze na graničnom prijelazu Siret na sjeveroistoku Rumunjske. Gotovo 500 tisuća izbjeglica iz Ukrajine prošlo je upravo kroz ovaj granični prijelaz.  Cijelu vijest pručitajte na LINKU

DEMOS MEDIA