Europske zemlje protjeruju diplomate, a NATO predviđa nove ruske napade u Ukrajini

Europske zemlje protjeruju diplomate, a NATO predviđa nove ruske napade u Ukrajini

Češka je prva zemlja koja je odlučila Ukrajini poslati tenkove za borbu protiv agresora javlja GLAS SLAVONIJE

Zapad je i dalje šokiran prizorima masakra koji stižu iz Buče i ostalih mjesta u okolici Kijeva, Europska komisija predložila je i peti paket sankcija protiv Rusije, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij prvi se put od početka ruske invazije obratio Vijeću sigurnosti UN-a. Govorio je o masakru u Buči, koju je u ponedjeljak i posjetio. Obratio se u ime žrtava i upozorio da su stravični zločini počinjeni i u Mariupolju, Borodjanki i ostalim gradovima.

Protjerivanje diplomata

U isto vrijeme Španjolska, Italija, Danska, Švedska, Latvija i Estonija protjeruju ruske diplomate, a Češka je prva zemlja koja je odlučila Ukrajini poslati tenkove za borbu protiv agresora.

Dok Rusija negira sve zločine i tvrdi da su lažirani, satelitske snimke Buče stare nekoliko tjedana otkrivaju tko je kriv. Satelitske snimke stare nekoliko tjedana pokazuju tijela civila na ulici, objavila je privatna američka tvrtka Maxar Technologies i time potkopala tvrdnje ruske vlade da su ukrajinske snage usmrtile civile ili navedene scene montirale. Kompanija Maxar Technologies poslala je Reutersu na uvid devet satelitskih snimki Buče koje su napravljene 18., 19. i 31. ožujka. Čini se da najmanje četiri snimke prikazuju tijela na jednoj od gradskih ulica, točnije u Jablonskoj ulici. Grad je bio pod ruskom okupacijom do oko 30. ožujka. New York Times, kojemu je kompanija Maxar dostavila zaseban set fotografija iz Buče, analizirao je te snimke i rezultate iznio u članku objavljenom 4. travnja. Na temelju usporedbe fotografija s videosnimkom ulice u Buči, New York Times je objavio da video prikazuje iste scene i lokacije tijela te da analiza potvrđuje autentičnost satelitskih snimki. Ukrajina je optužila ruske snage za masakr u Buči rekavši da je tijekom jednomjesečne okupacije ubijeno više stotina stanovnika tog grada. Ukrajinske su snage prošli tjedan oslobodile grad. Reutersov novinar izvijestio je da je u gradu vidio nekoliko tijela mrtvih civila, uključujući i jednoga od njih kojem su ruke bile vezane. Lokalni stanovnici rekli su da je ubijeno na stotine civila. Ukrajinski dužnosnici optužili su Rusiju za ratne zločine. Gradonačelnik Buče Anatolij Fedoruk je za talijanski list Corriere della Sera izjavio kako su masovna ubojstva u Buči “ruska odmazda za ukrajinski otpor”.

Napadi na istoku i jugu

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg objavio je kako Rusija sljedećih tjedana planira poduzeti napade na istoku i jugu Ukrajine kako bi pokušala zauzeti cijelo područje Donbasa i napravila kopnenu vezu s okupiranim Krimom. “Ovo je ključna faza rata. Dok se Ukrajina suočava s novim napadima, ministri vanjskih poslova država članica razgovarat će što još možemo poduzeti da joj pomognemo”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči dvodnevnog sastanka šefova diplomacija 30 država članica NATO-a. Stoltenberg je rekao da su saveznici odlučni u pomaganju Ukrajini te da će ministri razgovarati o slanju protutenkovskog oružja, protuzračnih sustava, kibernetičkoj pomoći, opremi za zaštitu od kemijskih i bioloških prijetnji. “Očekujem da ćemo odlučiti da učinimo više za partnere NATO-a, koji su ranjivi na ruske prijetnje i miješenja, uključujući Gruziju i Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Stoltenberg. Glavni tajnik kaže da ukrajinske snage pružaju snažan otpor ruskoj agresiji i oslobađaju svoj teritorij, što prisiljava Ruse da mijenjaju svoje ratne planove. “Ali Moskva ne odustaje od svojih ambicija u Ukrajini. Sada vidimo znatno povlačenje trupa oko Kijeva kako bi se pregrupirali, ponovno naoružali i opskrbili i onda se preusmjerili na istok”, rekao je Stoltenberg. Upozorio je da Kina nije voljna osuditi rusku agresiju te da se pridružila Moskvi u dovođenju u pitanje prava država da same izaberu svoj put. “U vrijeme kada autoritarne snage vrše pritisak na međunarodni poredak utemeljen na pravilima, još je važnije da demokracije stoje zajedno i štite naše vrijednosti. Stoga očekujem da ćemo se dogovoriti o produbljivanju suradnje NATO-a s našim azijsko-pacifičkim partnerima, uključujući područja kao što su kontrola naoružanja, kibernetičko i hibridno djelovanje”, rekao je glavni tajnik NATO-a

Ukrajinski je predsjednik u obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a istaknuo da se ne smije izbjeći odgovornost Rusije čije je vojnike optužio za “najgore ratne zločine” od Drugog svjetskog rata. Zelenskij je prikazao kratak video spaljenih, krvavih i osakaćenih trupala, uključujući i djece, u Irpinu, Dimerci, Mariupolju i Buči. Doveo je u pitanje značenje 15-članog Vijeća sigurnosti koje nije bilo u stanju poduzeti bilo kakve mjere protiv Rusije i njezine invazije na Ukrajinu 24. veljače, jer Moskva ima moć veta kao i Sjedinjene Američke Države, Francuska, Britanija i Kina. “Imamo posla s državom koja pretvara svoj veto u Vijeću sigurnosti UN-a u pravo na smrt. Rusija želi pretvoriti Ukrajinu u tihe robove”, rekao je Zelenskij u obraćanju uživo videovezom i pozvao na reformu tog tijela.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je Vijeće sigurnosti da je ruska invazija na Ukrajinu jedan od najvećih izazova za međunarodni poredak dosad “zbog svoje prirode, intenziteta i posljedica”. Guterres je rekao da rat stavlja dodatan pritisak na zemlje u razvoju i da je više od 1,2 milijarde ljudi osobito ranjivih na povećanje cijena hrane, energije i gnojiva. “Već vidimo da neke države iz ranjivosti prelaze u krizu i znakove ozbiljnih društvenih nemira”, istaknuo je Guterres.

Dijana Pavlović Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA