Žestoke borbe na jugu i istoku Ukrajine, Moskva najavila protjerivanje diplomata

Žestoke borbe na jugu i istoku Ukrajine, Moskva najavila protjerivanje diplomata

I dalje se vode žestoke borbe u područjima na jugu i istoku Ukrajine. Rusi nastavljaju granatirati Harkiv, a teške borbe vode se i u opkoljenom Mariupolju. Rusi su se povukli iz regije Kijeva i za sobom ostavili stotine ubijenih. Pronađeno je više od 400 tijela, a strahuje se – da su u drugim gradovima počinjeni i veći i teži zločini. Predsjednik Volodimir Zelenski obišao je Buču iz koje stižu šokantne snimke ubijenih civila. Optužio je Rusiju za genocid, nazivajući to eliminacijom cijelog naroda. Javlja HRTV

SAD traži suspenziju Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava

08:16

Sjedinjene Države zatražit će od Opće skupštine UN-a da suspendira Rusiju iz Vijeća za ljudska prava, rekla je američka veleposlanica pri UN-u nakon što je Ukrajina optužila ruske snage za ubojstva desetaka civila u Buči.

Suspenziju zbog grubog i sustavnog kršenja ljudskih prava može izglasati dvotrećinska većina UN-ove Opće skupštine u New Yorku koja se sastoji od 193 člana. Američka veleposlanica rekla je da želi da se glasovanje održi ovaj tjedan.

Ukrajina je objavila da će koristiti sve dostupne mehanizme UN-a za prikupljanje dokaza o ruskim zločinima u zemlji. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da za Rusiju nema mjesta u UN-ovom Vijeću za ljudska prava.

Zelenski: Nakon Buče može biti i više civilnih žrtava u drugim gradovima

07:15

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je u nedjelju da bi broj civilnih žrtava mogao biti i mnogo veći od onog u Buči, i to u Borodjanki i drugim oslobođenim ukrajinskim gradovima, prenosi CNN.

– Već postoje informacije da bi broj žrtava okupatora mogao biti i veći u Borodjanki i nekim drugim oslobođenim gradovima. U mnogim selima oslobođenih okruga Kijevske, Černigovske i Sumske oblasti okupatori su radili stvari koje mještani nisu vidjeli ni za vrijeme nacističke okupacije prije 80 godina, navodi se Zelenski.

Dodaje da će okupatori “sigurno snositi odgovornost za to”, a naglasio je važnost toga da novinari dokumentiraju posljedice u oslobođenim ukrajinskim gradovima.

Razgovarali kineski i ukrajinski ministri vanjskih poslova

07:00

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi telefonski je razgovarao u utorak sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom, a Peking je ponovno pozvao na pregovore o okončanju sukoba u Ukrajini, prenosi Reuters.

Poziv, koji je prema navodima Pekinga upućen na zahtjev Ukrajine, bio je prvi prijavljeni razgovor na visokoj razini između te dvije zemlje od 1. ožujka, kada je Kuleba zatražio od Pekinga da iskoristi svoje veze s Moskvom kako bi zaustavio invaziju Rusije.

– Ratovi na kraju završavaju. Ključno je razmišljati o održavanju trajne sigurnosti u Europi te uspostaviti uravnotežen, učinkovit i održiv europski sigurnosni mehanizam. Kina je spremna igrati konstruktivnu ulogu u tom pogledu s objektivnog stajališta, navodi se Wang.

Kuleba je nakon toga na svojem Twitteru objavio: “Zahvalan svom kineskom kolegi na solidarnosti s civilnim žrtvama”. Obojica dijelimo uvjerenje da završetak rata protiv Ukrajine služi zajedničkim interesima mira, globalne sigurnosti hrane i međunarodne trgovine, dodaje Kuleba. 

Moskva upozorila na “proporcionalan” odgovor u protjerivanju diplomata

06:40

Rusija će proporcionalno odgovoriti na protjerivanje svojih diplomata iz niza zapadnih zemalja, rekao je u utorak bivši ruski predsjednik i zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev, prenosi Reuters.

– Svi znaju odgovor: To će biti simetrično i destruktivno za bilateralne odnose. Koga su kaznili? Prije svega sebe. Ako se ovo nastavi, bit će prikladno zalupiti vrata zapadnim veleposlanstvima. Svima će biti jeftinije. A onda ćemo na kraju samo gledati jedni druge, ni na koji drugi način, nego kroz nišane, naglasio je Medvedev u objavi na svojem Telegram kanalu.

Francuska je u ponedjeljak najavila da će protjerati 35 ruskih diplomata zbog rata u Ukrajini, a Njemačka navodi “značajan broj” ruskih diplomata koji su proglašeni neželjenima.  Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA