Tetiana Ostrogliad: Rusi Ukrajince ne smatraju ljudima

Tetiana Ostrogliad: Rusi Ukrajince ne smatraju ljudima

Ukrajinka Tetiana Ostrogliad jedna je od onih koji su uslijed rata u Ukrajini odlučili ostati u svojoj domovini, javila se putem Skypa u Dobro jutro, Hrvatska. Javlja HRTV

Tetiana je godinama živjela u Harkovu, a sada boravi u centru Kijeva i kaže kako je tamo gdje se nalazi trenutno relativno sigurno.

– Prošlu noć bila su samo dva zračna napada – za nas je to već sigurno. Prošli tjedan sam mogla reći da je ovdje u centru sigurno, sada više ne. Rakete, bombardiranje, zrakoplovi… Rusi nas bombardiraju svakodnevno, kaže.

U kontaktu je s prijateljima iz Harkova koji, kaže, nije potpuno okupiran. Ističe kako je iz njega malo teže izaći, ali može se.

– Prekjučer smo pomagali obitelji koja je došla iz Harkova, njih je petero. Pronašli smo za njih kuću ovdje. Jedan od njih je djed koji ne zna voziti, ali toliko su dugo bili u podrumu skrivajući se od bombardiranja, da je on morao sjesti u auto i dovesti svoju obitelji iz Harkova. S njima je i unuk od dvije godine koji ne razgovara i boji se svakog zvuka, priča Tetiana.

Zajedno sa svojim suprugom dosta je vezana uz Hrvatsku, a prije nekoliko godina u Zagrebu su imali i restoran.

– Zaljubljeni smo u Hrvatsku. Otvorili smo restoran 2016. godine, radili negdje pola godine ili malo više – nakon toga je nažalost propao. No, volim Hrvatsku i htjela bih zahvaliti svim Hrvatima. Vi znate koju katastrofu mi proživljavamo, vi ste to preživjeli. Znam i vjerujem da, ako su Hrvati to preživjeli, i mi to možemo preživjeti. Hvala svima koji nam pomažu, naglasila je.

Po zanimanju je Tetiana inače gastronomska vinska stručnjakinja, stručnjakinja za odnose s javnošću i novinarka. Većina novinara, napominje, ostala je u Ukrajini.

– Svi rade zajedno. Trenutno se u Ukrajini nalazi više od 70 stranih novinara i svi snimaju ovu košmarnu situaciju u kojoj se nalazimo, rekla je.

Mnogo je lažnih vijesti vezano uz rat u Ukrajini, i sve je to, napominje Tetiana, ruska propaganda.

– Svakodnevno mi se javlja puno ljudi iz Rusije i kažu da je sve što mi govorimo laž. Mi više ne razgovaramo s Rusima, jer pričaju samo ono što im propaganda govori. Dobro je da ima puno stranih novinara u Ukrajini, koji to sve snimaju, napominje.

Smatra kako Rusi rade dehumanizaciju Ukrajine i ne smatraju Ukrajince ljudima.

– Smatraju da smo mi mali Rusi i da ne možemo imati svoj državu, jezik i kulturu. Moramo biti robovi Rusima, to je katastrofa, rekla je.

Ukrajinskog predsjednika Zelenskog smatra nevjerojatnim.

– Nikad nisam vjerovala političarima, ali ovih 41 dan rata samo on i vojska stoje između nas i ubojica. On vjeruje nama, mi vjerujemo njemu, ističe i dodaje kako se boji da će ratni sukobi potrajati radi ruskih laži.

– No, svi mi – mladi i stari, svi smo zajedno i radimo za pobjedu naše vojske. Suprug i ja svaki dan radimo tri stvari; kuhamo hranu za naše vojnike, kupujemo stvari za vojsku, te pomažemo izbjeglicama i stranim novinarima. Svaki dan svatko od nas radi nešto za našu vojsku, svatko pomaže kako može, napominje.

Tetiana dodaje i kako u Hrvatskoj postoji udruga ‘Dobro dobrim’ koja surađuje s ukrajinskim veleposlanstvom, putem koje svatko može pomoći Ukrajini.

– Ako netko može i želi, dođite u udrugu. Bitni su nam samo lijekovi i hrana s dugim rokom trajanja, zaključuje. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA