Uživo iz Beograda: Vučić – drugi najdugovječniji srpski vladar u povijesti

Uživo iz Beograda: Vučić – drugi najdugovječniji srpski vladar u povijesti

U Srbiji su održani predsjednički i parlamentarni izbori te oni za desetak lokalnih sredina, uključujući i Beograd. Aleksandar Vučić osvojio je drugi uzastopni predsjednički mandat, a njegova Srpska napredna stranka započinje drugo desetljeće na vlasti. Javlja HRTV

– Nakon 91 posto obrađenih glasova i rezultata Republičke izborne komisije, Aleksandar Vučić osvaja 59,55 posto. Zdravko Ponoš, Vučićev glavni konkurent, izjavio je kako su ovi izbori početak kraja Vučićevog režima, zato što su građani vidjeli da se ne trebaju bojati izlaska na izbore, izvijestio je za HRT novinar Dragan Nikolić te dodao kako je Ponoš osvojio 17,5 posto.

Nikolić ocjenjuje kako je u sinoćnjem govoru Vučić “sjao” od sreće te je rekao kako nikada nitko nije napravio ono što je on napravio. Dva puta u prvom krugu potukao je, kako kaže, konkurenciju te je on, nakon Nikole Pašića, drugi najdugovječniji srpski vladar u povijesti.

– Ovaj je postotak posljedica nametanja ukrajinskog rata kao predizborne teme koja je “pojela” sve ostale teme, kao što su korupcija i ekologija, istaknuo je Nikolić te se prisjetio kako su prošle godine u Srbiji bili masovni ekološki prosvjedi protiv rudarenja litija koji su ozbiljno uzdrmali Vučićevu poziciju.

Vučić je ponudio stabilnost i na reklamnim panoima.

Na pitanje koji su posljednji podaci o rezultatima glasovanja za ulazak u Skupštinu Srbije, Nikolić je izvijestio da nakon 90 posto prebrojanih glasova u srbijanski parlament ulazi 12 izbornih lista, od toga 5 manjinskih. Srpska napredna stranka za sada osvaja 43,60 posto glasova – što je za njih nešto slabiji rezultat, a sam Vučić je rekao kako za to sam preuzima odgovornost.

– Zanimljivo je da više od 90 posto svih kosovskih Srba koji su glasali, a isto tako onih u RS, su glasovali za SNS, rekao je Nikolić i dodao kako su Dačićevi socijalisti osvojili 11,72 glasa.

Narodnjaci imaju “tanku” većinu u Parlamentu i Vučić je sinoć rekao kako – ako budu s nekim koalirali, to će najvjerojatnije biti Demokratski savez vojvođanskih Mađara, ali u tu će se koaliciju uključiti i socijalisti Ivice Dačića, koji su na ovim izborima osvojili 100 tisuća glasova više nego na prošlim izborima.

– Najveći oporbeni blok, onaj koji je predvodila Marinika Tepić, prema aktualnoj situaciji osvaja 12,9 posto glasova, a jedna od 5 manjinskih lista koja ulazi u Skupštinu je ona koju je vodio čelnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Tomislav Žigmanov te, drugoplasirani na listi, rusinski odvjetnik iz Kikinde, govori Nikolić.

Sinoć je Vučić rekao kako mu je drago kako se Žigmanov vraća i formalno u srbijanski parlamentarni život.

Nikolić govori da srpska Vlada jako skreće u desno i, kako kaže, to je posljedica toga što je SNS na konzervativnom polu izgubio ponešto glasova.

Na pitanje kakvi su rezultati u Beogradu i ima li oporba mogućnost preuzeti vlast u glavnom gradu Srbije, Nikolić je rekao kako za sada u 79 posto prebrojenih glasova i dalje je najjača stranka SNS sa 38,4 posto glasova, a najjači oporbeni blok, čiji je kandidat za gradonačelnika 81-godišnji bivši diplomat, Vladeta Janković, osvaja 20,9 posto. Lijevo zelena koalicija MORAMO, osvaja 10,6 posto.

– Već za danas je najavljeno kako će oporbene stranke razgovarati o mogućem koaliranju i budućem preuzimanju Beograda kojeg ni Vučić nije spominjao u svom sinoćnjem govoru jer je svjestan da postoji mogućnost da ga preuzme oporba, izvijestio je Nikolić.

Republička izborna komisija tek će večeras objaviti preliminarne rezultate jučerašnjih izbora, a do tada neće biti ni konferencija za novinare, što je, kako kaže Nikolić, neviđeno da takva institucija praktički “zanijemi, a da čelnik jedne stranke, u ovom slučaju, Aleksandar Vučić sinoć tumači rezultate i daje prve procjene o izlaznosti i o prvim postotcima potpore.

– Za mnoge je to dokaz urušenih institucija u Srbiji i svjesnog poniženja birača od strane Aleksandra Vučića koji je, kako kažu njegovi kritičari, toliko koncentrirao moć da i na ovaj način poručuje da Ustav i sve ono što čini stabilnu demokraciju nije nešto do čega drži. Izlaznost na izbore je 59 posto i najveća je izlaznost od 2008. godine, a najviše birača izašlo je na birališta u Vojvodini, izvijestio je HRT Nikolić. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA