Analiza Ivane Petrović: “Oni su iznenađenje srpskih izbora. Pitanje je što će biti s Dačićem, poznato je da je on ‘ruski čovjek'”

Analiza Ivane Petrović: “Oni su iznenađenje srpskih izbora. Pitanje je što će biti s Dačićem, poznato je da je on ‘ruski čovjek'”

Aleksandar Vučić u Beogradu slavi novu uvjerljivu pobjedu na predsjedničkim izborima, već u prvom krugu, ali i novu pobjedu svoje stranke na parlamentarnim izborima.


Što se tiče predsjedničkog mandata, Vučićevi ciljevi su ispunjeni, kazala je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović te dodala da je SNS prošao nešto lošije u parlamentu, u odnosu na prošli saziv. Iz tog razloga je Vučić najavio koaliciju sa zastupnicima mađarske manjine – njih šest.

“Dovoljno je za većinu, ali ne stabilnu nego krhku. Pitanje je što će biti s Ivicom Dačićem i s njegovom Socijalističkom partijom. Poznato je da je Dačić ‘ruski čovjek’, kako ga zovu”, rekla je Petrović te dodala da postoje dvije mogućnosti.

“Ili će ga Vučić u kontekstu novog svjetla (nastavak europskog puta Srbije) pustiti ‘niz vodu’ ili mu snizio cijenu jer spominje stalne svađe s njim”, kazala je Petrović.

Istaknula je da su iznenađenje male ekstremno desne stranke koje su ušle u parlament. “Vučić ih je nazvao strankama koje brinu, a one tvore oko 40 mandata. Uglavnom se baziraju na core pravoslavlju”, rekla je Petrović te dodala da jednu od njih, Zavetnike, navodno financiraju – Rusi. Pretpostavlja se da će biti bučni, ali pod kontrolom.

Što se tiče nestalih ljudi, ključni su dokumenti vukovarske bolnice i srpskih logora koji su organizirani nakon sloma obrane grada, dodala je Petrović.

Petrović je razgovarala i s čelnikom vojvođanskih Hrvata Tomislavom Žigmanovom. “To je iznimno važno. Ušao je na listu koju je oformio zajedno s ruskom i ukrajinskom manjinom. Važno je jer Hrvati u Srbiji ne ulaze u parlament, nemaju ustavni zakon kao u Hrvatskoj gdje se srpskoj manjin jamče tri mjesta u parlamentu. Važan je i međudržavni sporazum iz 2005. godine, koji se bazira na reciprocitetu. Srbija ga ne provodi, ali Hrvatska da. Hrvati, sukladno postotku koliko ih ima, jednako dobivaju mjesta u javnoj i državnoj upravi Srbije”, pojasnila je Petrović.

Petrović ističe da hrvatski predstavnik koji želi ući u skupštinu mora otići na izbore i to mora jako dobro izvesti. “Žigmanov sam ne bi mogao uspjeti”, zaključila je Petrović. , donosi dnevnik.hr