Može li nova runda pregovora dovesti do prekida sukoba u Ukrajini?

Može li nova runda pregovora dovesti do prekida sukoba u Ukrajini?

Danas u Turskoj počinje nova runda pregovora. Mogu li oni dovesti do prekida sukoba? Je li dogovor moguć bez da se Ukrajina odrekne dijela svoga teritorija? Što donosi druga faza ruske operacije u Ukrajini?  Vanjskopolitički analitičar Siniša Kuko kazao je u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” kako pregovori uvijek traju dugo, ali dok su intenzivna ratna djelovanja u načelu nisu previše ozbiljni. Robert Barić s Fakulteta političkih znanosti rekao je kako je u ovom trenutku nemoguće reći hoće li Ukrajina ostati teritorijalno cjelovita. Javlja HRTV

“Mislim da pregovorima nema kraja “

– Mislim da pregovorima nema kraja dok se na završe gro djelovanja koji se trebaju dogoditi na vojnom terenu. Rusija je naglasila kako ide u drugu fazu djelovanja na istoku zemlje, a dok se to ne dogodi s pregovorima se neće ništa riješiti, rekao je Kuko.

Naglasio je kako s pregovorima dolazimo na temu međunarodnog prava, temu svjetskog poretka, odnosno na temu načela nepromjenjivosti granica.

– Mi u stvari imamo u pitanju jednu upitnost dosadašnjeg međunarodnog poretka koji je vrijedio u Europi. Načelo nepromjenjivosti granica je poštivano sve do ruske invazije 2014. godine, poručio je.

Do 2014. Donjeck i Lugansk bili su u sastavni dio Ukrajine, te nije bilo kršeno načelo nepromjenjivosti granica.  

Može li Ukrajina iz ovog sukoba izaći teritorijalno cjelovita?

Jučer je Moskva rekla da insistira na potpisivanju sveobuhvatnog sporazuma koji bi uzeo u obzir zahtjeva za neutralnošću, demilitarizacijom, denacifikacijom Ukrajine, ali i priznanje ruskog suvereniteta nad Krimom i neovisnost dviju separatističkih republika Donbasa. Može li Ukrajina iz ovog sukoba izaći teritorijalno cjelovita?

Vanjskopolitički analitičar Siniša Kuko istaknuo je kako je to teško reći.

– Ja sam od početka sumnjao da će se to tako dogoditi, da će Ukrajina ostati teritorijalno cjelovita i smatrao sam to ogromnim problemom upravo zbog rušenje načela nepromjenjivosti granica, ako izuzmemo Ukrajinu iz fokusa u tom trenutku, dodao je.

Stanje na terenu ne ukazuje za sada da bi Ukrajina mogla vratiti granice iz 1991.

– Ja ne znam koliko Zapad može pomoći Ukrajini. meni ne izgleda da će Ukrajina zadržati teritorijalni integritet i suverenitet što se tiče granica iz 1991. Autonomna pokrajina Krim je gotovo nemoguće, po meni, za vratiti, a mislim da će i Donjeck i Lugansk ostati, poručio je.

Robert Barić s Fakulteta političkih znanosti rekao je kako je u ovom trenutku nemoguće reći hoće li Ukrajina ostati teritorijalno cjelovita, jer je situacija što se tiče bojišta pokazala mnoga iznenađenja zbog ruskog neuspjeha.

– Svi daljnji činioci ovisit će o tome može li Ukrajina izdržati dugotrajni rat. Ako se Ukrajina pokaže sposobna da izdrži to, a za to je nužna i ekonomska i vojna pomoć od Zapada, zadržavanje režima sankcija i iza završetka sukoba, u tom slučaju bu Rusi plaćali veliku cijenu za okupaciju ukrajinskog teritorija. Postoje scenariji, ako se u roku deset godina ovako nastavi da bi moglo doći do cijepanja same Ruske Federacije. Tek sada se zakuhava cijela stvar. Mnogi analitičari kažu da će Ukrajina morati odustati od Krima, poručio je. 

“Svi su podcijenili moral Ukrajinaca”

Barić je naglasio kako Rusija sada odustaje od maksimalističkih ciljeva i pokušat će osigurati kopneni most sve do Krima. Ali oni nisu još uvijek odustali od Kijeva.

Kuko je kazao kako je Zapad podcijenio Ruse, jer previše su vjerovali Putinu, ali je Rusija podcijenila Zapad. A svi zajedno su podcijenili moral Ukrajinaca.  Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA