Stručnjak o sukobima u Ukrajini: “Ako dostava oružja i tehničke vojne pomoći bude češća, napada će biti i sve bliže poljskoj granici”

Stručnjak o sukobima u Ukrajini: “Ako dostava oružja i tehničke vojne pomoći bude češća, napada će biti i sve bliže poljskoj granici”

Analitičar za međunarodne odnose Branimir Vidmarović Screenshot dnevnik.hr.

Stručnjak za vanjsku politiku Branimir Vidmarović komentirao je u Dnevniku Nove TV situaciju u Ukrajini. Pritom se osvrnuo i na razgovor između Xi Jinping i Joea Bidena.

Branimir Vidmarović komentirao je razgovor između kineskog predsjednika Xija Jinpinga i predsjednika SAD-a Joea Bidena.

“Kina je definitivno Americi dala do znanja da ne želi zauzeti njenu stranu, da neće podržati njezine sankcije, i da će se prema ovoj i budućim krizama odnositi na svoj način”, rekao je Vidmarović tijekom razgovora uživo u Dnevniku Nove TV.

“Kina tu nije sama. Tu su Indija, islamski svijet, afričke zemlje te Latinska Amerike. Ti igrači će sukreirati novu arhitekturu moći i odnosa snaga u svijetu, uz SAD. Rusija, naravno, neće biti beneficijar toga, a Europa je sada u slabijoj poziciji jer nema alata, političara i moći da se uključi u tu igru. Ona je sada dio američke sfere utjecaja”, dodao je.

Vidmarović je također rekao da će Rusija vjerojatno sve češće napadati zapad Ukrajine.

“Smatra se da od tamo dolazi oružje koju Ukrajini šalje Zapad. Rusija je upozorila da će takvi konvoji biti mete. Ako će dostava oružja i tehničke vojne pomoći biti češća, ti konvoji će biti napadnuti kod Lavova i sve bliže poljskoj granici”, objasnio je.

Iako pojedini obavještajci Zapada tvrde da ruske snage više ne napreduju, Vidmarović smatra da se radi o regrupiranju.

“Vidimo da pokušavaju izbjeći centralni dio. Ne odlaze s cesta na teren jer očito pokušavaju sačuvati polja žita. Suncokret, pšenica, heljda, ječam i sve drugo što se uzgaja vezano je za ceste. Još uvijek su veliki gradovi meta i pokušava ih se zauzeti i navodno izbjeći civilne žrtve, ali im to ne ide”, rekao je.

“Znamo da je Vladimir Putin ostvario najmanje nekoliko ciljeva: Ukrajina neće ući u NATO, Donbas je definitivno izgubljen, Krim je definitivno potvrđen, a ukrajinska vojska gotovo razorena. Tako da je sada sve na njemu i na onome što on smatra konačnim ciljem”, zaključio je Vidmarović na kraju razgovora, piše dnevnik.hr.