Rat u Ukrajini: Raketirano područje blizu aerodroma u Lavovu

Rat u Ukrajini: Raketirano područje blizu aerodroma u Lavovu

FOTO: TWITTER ARHIVSKA FOTOGRAFIJA OD 4 OŽUJKA

Napadi Rusije na Ukrajinu ni nakon tri tjedna ne prestaju. Međutim plan da brzo razbiju otpor Ukrajinaca – nije uspio. Zaustavljeni su na gotovo svim bojištima, ali unatoč njihovu sve sporijem napredovanju i dalje stradavaju civili. Nisu uspjeli opkoliti Kijev, ali posljednjih dana pojačavaju raketiranje stambenih objekata u samom središtu grada. Javlja jutros HRTV

Ključni događaji:

⚈ Ruske rakete pogodile su područje u blizini zračne luke grada Lavova.

⚈ Očekuje se napet razgovor Bidena i Xija oko Putinova rata u Ukrajini.

⚈ Pentagon: Ruska vojska sve više napada civilne objekte u Ukrajini, dok istodobno pada moral ruskih vojnika.

Tijek događaja pratite uživo:

Raketiran shopping centar u Kijevu

07:53

Spasilačke službe pokušavaju ugasiti požar koji je izbio nakon raketiranja najvećeg shopping centra u Kijevu. Navodno su u raketiranju dvojica spasioca zadobili teške ozljede nakon eksplozije, a jedan od njih je u međuvremenu preminuo.

Danas bi mogli biti otvoreni koridori za evakuaciju iz Sumija

07:48

Humanitarni koridori za evakuaciju civila danas bi mogli biti otvoreni na sjeveroistoku Ukrajine u području grada Sumija, rekao je tamošnji lokalni čelnik. Navodno će autobusi i kombiji biti poslani u gradiće u regiji kako bi prevezli civile. Trebalo bi biti šest ruta za evakuaciju.

Rusija uvela zonu neletenja iznad Donbasa

07:47

Rusija je uspostavila zonu zabrane letenja iznad ukrajinske regije Donbas, navodi separatistički dužnosnik iz samoprovzane Donjecke narodne republike, javlja agencija Interfax. Istovremeno ruska agencija TASS navodi da je na jugu Rusije produženo trajanje zone neletenja do 26. ožujka.

Očekuje se napet razgovor Bidena i Xija oko Putinova rata u Ukrajini

07:34

Američki predsjednik Joe Biden u petak će telefonski razgovarati s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom, a očekuje se da će to biti napet razgovor u kojemu će ga upozoriti da će Peking morati platiti cijenu ukoliko podrži ruske vojne operacije u Ukrajini.

Eksplozije u Lavovu

07:22

Gradonačelnik Lavova Andrej Sadovij potvrdio je da su eksplozije koje su se čule jutros pogodile područje u blizini gradske zračne luke, ali nisu pogodile samu zračnu luku.

Objavio je to na svom Telegram kanalu.

Sadovij je napisao da su ruski projektili pogodili područje u blizini zračne luke Lviv.

– Ne mogu još reći točnu adresu, ali definitivno nije zračna luka, rekao je. Pozvao je ljude da ne dijele fotografije s mjesta događaja.

Vlasti procjenjuju situaciju i objavit će ažurirane informacije, rekao je.

Ranije je televizijska postaja Ukrajina 24 priopćila da su se u gradu čule najmanje tri eksplozije.

Britanski izaslanik: Moramo se pobrinuti da se rat u Ukrajini ne prelije na Balkan

07:13

Iako je stanje u Bosni i Hercegovini zabrinjavajuće, to je političko pitanje, a ne sigurnosna kriza, rekao je britanski izaslanik za zapadni Balkan Stuart Peach u razgovoru za Hinu, ali i dodao da je ruski rat u Ukrajini “izazov” koji se ne smije preliti na balkanski prostor.  

Ukrajinski kućni ljubimci zbrinuti su u izbjeglištvu

07:12

Psi, mačke, zamorčići, papige i drugi kućni ljubimci koji stižu na poljsko-ukrajinsku granicu dijele sudbinu svojih vlasnika kojima je hladno, gladni su i dehidrirani. Volonteri se, međutim, pobrinu i za njih.

Samo u prošlom tjednu granični prijelaz Medyka na jugoistoku Poljske sa svojim vlasnicima prešlo je petstotinjak životinja, rekao je Hini Jan Franke iz njemačkog udruženja za spašavanje životinja koje ondje pomaže.

Većinom stižu psi i mačke, ali ima i manjih životinja poput zamorčića, miševa, štakora, papiga i kornjača, rekao je Nijemac.

Kao i njihovim vlasnicima s kojima su proveli nekoliko dana na putu iz dalekih krajeva Ukrajine na niskim temperaturama, životinje koje dobivaju pomoć veterinara pothlađene su, dehidrirane i gladne.

Velik broj ljudi je, bježeći od rata, svoje životinje ponio na put u improviziranim kartonskim kutijama, pa im njemačko udruženje na graničnom prijelazu Medyka daje i transportere, kaveze i povodce.

Rusija odustala od UN-ove rezolucije o pomoći stanovništvu u Ukrajini

07:11

Vijeće sigurnosti UN-a u petak neće glasovati o ruskoj rezoluciji o zaštiti civila u Ukrajini i pristupu humanitarne pomoći, pošto je ruski veleposlanik pri UN-a optužio zapadne zemlje za kampanju “pritiska bez presedana” protiv te mjere.

Australija uvela sankcije ruskim milijarderima

07:10

Australska vlada u petak je uvela sankcije protiv dvojice ruskih oligarha s poslovnim interesima u toj zemlji, nakon što se našla suočena s pitanjima zašto su Oleg Deripaska i Viktor Vekselberg izostavljeni iz ranijeg kruga mjera u odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu.

Deripaska, milijarder s investicijskim ulogom u rafineriji glinice Gladstone koju vodi Rio Tinto, i Velkelsberg, koji ima interese u projektu vađenja plina u bazenu Beetaloo, nisu bili uvršteni u popis 41 oligarha i članova njihovih užih obitelji kojima je Australija u ponedjeljak nametnula ciljane financijske sankcije i zabrane putovanja.

Ministrica vanjskih poslova Marise Payne kazala je da Australija usko surađuje s međunarodnim partnerima u pojačavanju pritiska sankcija na oligarhe bliske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu zbog invazije na Ukrajinu.

Popisu sankcioniranih ta je zemlja sada dodala dvojicu milijardera koji imaju poslovne interese u Australiji, Olega Deripasku i Viktora Vekselberga, istaknula je Payne u priopćenju.

Naglasila je kako vlada pozdravlja zauzimanje principijelnog stava australskih kompanija u smjeru kidanja veza s Rusijom “u znak prosvjeda protiv ilegalnog, neobranjivog rata Moskve protiv Ukrajine”.

Pentagon: Rusija sve više napada civilne objekte

07:09

Ruska vojska sve više napada civilne objekte u Ukrajini, dok istodobno pada moral ruskih vojnika, rekao je u četvrtak visoki američki obrambeni dužnosnik.

– Primijetili smo porast napada na civilnu infrastrukturu, civilne ciljeve, rekao je neimenovani dužnosnik. U isto vrijeme, dodao je, moral među ruskim vojnicima na nekim dijelovima ratišta je opao.

Scholz: Nemojmo izjednačavati Rusiju i Putina

07:09

Njemački kancelar Olaf Scholz upozorio je u četvrtak navečer da se ne smije izjednačavati Rusija i ruski narod s predsjednikom Vladimirom Putinom.

– Nije ruski narod donio kobnu odluku da napadne Ukrajinu. Ovaj rat je Putinov rat, rekao je Scholz na događaju koji je organizirala Zaklada Friedrich Ebert u čast socijaldemokratskog političara Egona Bahra povodom stote godišnjice njegova rođenja.

Moguć susret Zelenskog i Putina

07:08

Rusija je odbacila odluku Međunarodnog suda pravde – da obustavi vojne operacije, a nevladine organizacije pozvale sukobljene strane – da poštuju Ženevsku konvenciju i prava zarobljenika. Dok borbe traju, u Lavovu su se susreli ukrajinski i turski ministri vanjskih poslova i razgovarali o mogućem susretu predsjednika Volodimira Zelenskog Vladimira Putina i to u Turskoj.

Potresne snimke iz Mariupolja

07:07

Napadima odolijevaju i ostali veći gradovi u kojima je na desetke poginulih civila, ali ono što se događa u opkoljenom Mariupolju – luci na Azovskom moru, zgrozilo je cijeli svijet. Najpotresnije slike stižu iz bolnice – koja je postala i hitni prijem i rodilište, ali i mrtvačnica. Iako se i dalje ne zna broj žrtava raketiranja kazališta u čijim se podrumima skrivalo oko 1000 civila, vlasti kažu – da je sklonište izdržalo granatiranje. Nakon trotjednog života u stravičnim uvjetima, posljednji tjedan evakuirano je 30 tisuća ljudi.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA