Novi napadi u Ukrajini

Novi napadi u Ukrajini

Napadi na civilne ciljeve i naseljena područja ukrajinskih gradova ne prestaju, a otpor branitelja sve je žešći. 

U Kijevu su raketirani i stambeni neboderi, a eksplozije se čuju u Odesi, Zaporižju i Harkivu. Javlja HRTV

Iz opkoljenog Mariupolja – lučkog grada na Azovskom moru, stižu slike potpunog uništenja, a rakete su pogodile i gradsko kazalište u kojem se, procjenjuje se, od napada sklonilo više od tisuću civila.

Broj žrtava nije poznat, Rusija odbacuje optužbe da su im mete napada civili.

Posljednje informacije iz Ukrajine

08:12
Zelenski tvrdi da su ruski gubici veći nego u Siriji, Čečeniji i Afganistanu

08:18

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u najnovijem je noćnom obraćanju rekao da su ruski gubici u Ukrajini viši nego u Siriji, Čečeniji i Afganistanu, prenosi u četvrtak BBC.

Obraćajući se Rusima u Rusiji, Zelenski je rekao: “Ruske snage trpe takve gubitke u Ukrajini, kakvi nisu bili ni u Siriji, niti u Čečeniji. Niti su sovjetske snage pretrpjele takve gubitke u Afganistanu”, rekao je.

Nije vjerojatno da će njegovu poruku čuti mnogi u Rusiji, gdje su informacije o ratu strogo kontrolirane.

Ne zna se kako je Zelenski došao do tih podataka.

Dok Moskva govori o oko 500 poginulih vojnika, američka obavještajna služba procjenjuje da je za vrijeme invazije Ukrajine poginulo više od 7000 Rusa.

Prema različitim procjenama, oko 15.000 sovjetskih vojnika poginulo je u afganistanskom ratu (1979-89), najmanje 13.000 ruskih vojnika poginulo je u čečenskome, a u Siriji nekoliko stotina. 

Sjednica Vijeća sigurnosti

08:09

Za danas je sazvana hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se članice dogovorile o potezima za rastuću humanitarnu krizu u Ukrajini. Jučer je pak održan i izvanredni sastanak ministara obrane država članica NATO-a.


Najmanje jedna osoba je poginula, a tri su ranjene u padu projektila na Kijev

07:46

Najmanje jedna osoba je poginula, a tri su ranjene kad su na stambenu zgradu u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu pali ostaci srušenog projektila, objavilia je Ukrajinska hitna služba.

Do nesretnog događaja u okrugu Darnickij je došlo u četvrtak oko četiri sata ujutro po srednjoeuropskom vremenu.

Na mjesto pada ostataka projektila ubrzo su došli vatrogasci i spasioci. Stanovnici koji žive u višim dijelovima zgrade su evakuirani, a spasilačke službe se kroz ruševine pokušavaju probiti fo ljudi koji su zatrpani u ruševinama.

“Zaspali smo s razmišljanjem o ljudima u kazalištu u Mariupolju”

07:43

– Ovdje je relativno mirno, ne čuju se projektili, rakete i bombardiranje tako da čovjek ima utisak da je sve ovako mirno kao što je bilo i prije. No, puno automobila dolazi s registracijama iz drugih dijelova Ukrajine, prepoznaje se da nisu stanovnici ovog malog mjesta, kaže u razgovoru za “Dobro jutro, Hrvatska” profesorica Olena Dziuba-Pogrebniak

Dodaje da su došli u Komarno jer je to rodno mjesto njezine majke te tamo imaju rođake i ne osjećaju se tako strašno i usamljeno.

Iako naoko mirno, profesorica Olena Dziuba-Pogrebniak ističe da stvari nisu normalne, da su sinoć legli spavati sa strašnim saznanjem da je bombardirano kazalište u Mariupolju.


Britanci tvrde da Rusi u Ukrajini koriste staro, manje precizno oružje

07:14

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je najnovije izvješće o ruskoj vojsci u kojem se navodi da su ruske snage u Ukrajini morale pribjeći korištenju starog i manje preciznog naoružanja, što će najvjerojatnije rezultirati većim brojem civilnih žrtava.

Lažna Zelenskijeva objava kapitulacije širi se društvenim mrežama

07:15

Lažna video snimka na kojoj predsjednik Volodimir Zelenskij poziva ukrajinske vojnike da polože oružje širi se društvenim mrežama, objavio je BBC. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA