Srpski BLITZ javlja: PUTINOVA VELIKA ČISTKA Ovo je najveći dokaz da rat u Ukrajini ne ide kako je zamislio: U Kremlju zavladala KLIMA STRAHA

Srpski BLITZ javlja: PUTINOVA VELIKA ČISTKA Ovo je najveći dokaz da rat u Ukrajini ne ide kako je zamislio: U Kremlju zavladala KLIMA STRAHA

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je hapšenje ruskog šefa špijuna i njegovog zamenika navodno jer krivi Federalnu službu bezbednosti (FSB) zbog neuspeha u ruskoj invaziji na Ukrajinu. Prema izveštaju opozicionih ruskih medija poput Meduze, tokom vikenda, ruske vlasti su uhapsile vođu spoljno-obaveštajnog ogranka FSB, takozvane Pete službe FSB, Sergeja Besedu i njegovog zamenika Anatolija Boljuha, i Putin ih je stavio u kućni pritvor. Andrej Soldatov, suosnivač i urednik Agenture – zajednice novinara koji se bave aktivnostima FSB – rekao je da su izvori u službi bezbednosti potvrdili da Putin drži Besedu i Boljuha. Javlja beogradski portal BLITZ

Vladimir Osečkin, ruski aktivista za ljudska prava koji je prognan iz svoje zemlje, takođe je potvrdio njihovo pritvaranje i otkrio da su službenici obezbeđenja izvršili pretrese na više od 20 lokacija u Moskvi zbog sumnje da su njihove kolege razgovarale sa novinarima.

Osečkin je rekao da su formalni izgovor za njihovo hapšenje optužbe za proneveru, ali „pravi razlog su nepouzdane, nepotpune i delimično lažne informacije o političkoj situaciji u Ukrajini“.

Zbog hapšenja su se analitičari zapitali da li je sve u redu u zlokobnom sedištu FSB-a na Trgu Lubjanka u Moskvi, nekada domu KGB-a u SSSR-u.

Loše procene

Posmatrači veruju da je Rusija očekivala daleko brži napredak u invaziji nakon što je pokrenuta 24. februara. Ruske snage su se suočile sa neočekivano žestokim otporom Ukrajinaca.

– Ljudi nisu jasno stavili do znanja (predsedniku Vladimiru) Putinu realnost situacije. Sistem je takav da se vesti filterišu da Putin ne bi dobio previše loših vesti – rekao je izvor iz francuske obaveštajne službe, koji je tražio da ostane neimenovan za Meduzu.

Osečkinov sajt je u međuvremenu takođe objavio seriju pisama navodnog uzbunjivača pod nazivom „Vetar promena“ u kojima se tvrdi da postoji klima straha u FSB-u zbog toga što nije upozorio na otpor ruskoj invaziji.

“Putin verovatno sprovodi unutrašnju čistku generalnih oficira i obaveštajnog osoblja. On to možda čini ili da bi sačuvao obraz nakon što nije uzeo u obzir njihove procene u sopstvenom donošenju odluka pre invazije ili kao osvetu za pogrešne obaveštajne podatke za koje možda veruje da su mu dali”, saopštio je američki Institut za proučavanje rata (ISV).

Zapadni izvori kažu da se čini neospornim da su snaga ukrajinskog otpora i nespremnost lokalnog stanovništva da dočekaju Rusiju iznenadili Moskvu.

– Pre takve operacije, treba da procenite u kom je stanju stanovništvo, u kojoj situaciji ćete da operišete. Postojala je veoma loša analiza stanja morala Ukrajinca i Ukrajine u celini – rekao je visoki francuski zvaničnik.

Veliki gubici ruske vojske

Britanski “Independent” je izvestio da su ukrajinske oružane snage i dobrovoljci ubili otprilike 12.000 ruskih vojnika do 9. marta, uključujući tri ruska generala koji su ubijeni u razmaku od nekoliko dana. Ukrajinska vojska saopštila je u petak da su njene snage ubile ruskog generala, identifikovanog kao general-majora Andrija Kolesnikova, koji je bio komandant ruske 29. kombinovane armije, koja je sastavni deo ruskog Istočnog vojnog okruga.

Prethodne nedelje su ukrajinske snage takođe navodno ubile ruskog general-majora Andreja Suhoveckog, navodi se u objavi jednog člana grupe ruskih vojnih oficira na ruskoj društvenoj mreži. Suhovecki je bio šef 7. gardijske brdske vazdušno-jurišne divizije, jedinice visoko cenjenih padobranskih snaga ruske vojske.

Pored toga, Uprava za obaveštajnu odbranu Ukrajine saopštila je da su ukrajinske snage ubile ruskog general-majora Vitalija Gerasimova, zajedno sa nekoliko drugih visokih oficira ruske vojske, u borbama u blizini ukrajinskog grada Harkova. Gerasimov je bio načelnik štaba i prvi zamenik komandanta 41. kombinovane armije ruske vojske.

Ukrajinska vojska je takođe tvrdila da su ukrajinske snage ubile komandanta ruskog tenka kojeg je jednom prilikom lično pohvalio ruski predsednik Vladimir Putin.

Nižu se dokazi da invazija ne ide po planu

Šef Nacionalne garde Viktor Zolotov rekao je da su krivci za sporiji napredak od očekivanog, kako je rekao, krajnje desničarske ukrajinske snage koje se kriju iza civila, što je optužba koju su više puta iznosili ruski zvaničnici.

– Želeo bih da kažem da da, ne ide sve tako brzo kako bismo želeli. Ali mi idemo ka cilju korak po korak i pobeda će biti za nas, a ova ikona će zaštititi rusku vojsku i ubrzati našu pobedu – rekao je on govoreći na crkvenoj službi koju je u nedelju predvodio pravoslavni patrijarh Kiril.

Zolotov je moćni bezbednosni zvaničnik koji je nekada bio zadužen za Putinovu ličnu bezbednost, a sada je na čelu Nacionalne garde.

Njegovi komentari su signalizirali do sad najsnažnije javno priznanje Moskve da napredak Rusije ne ide po planu. Vijest je na LINKU.

DEMOS MEDIA