Besplatna pravna pomoć za izbjeglice iz Ukrajine

Besplatna pravna pomoć za izbjeglice iz Ukrajine

Sve odvjetničke komore zemalja članica Europske unije pozvane su da organiziraju pružanje besplatne pravne pomoći izbjeglicama iz Ukrajine. Hrvatska odvjetnička komora bila je među prvima koja se odazvala toj inicijativi.   Vijest je objavio HRTV

Sve ukrajinske izbjeglice zbrinute u Hrvatskoj od MUP-a će dobiti posebnu identifikacijsku iskaznicu. A uz smještaj, socijalnu, zdravstvenu i drugu pomoć, imat će – i besplatnu pravnu pomoć naših odvjetnika.

– Tu smo napravili jedan, nazovimo ga iskorak, koji do sada možda i nije trebalo raditi. A to je da se premoste birokratska pitanja s obzirom na to da su oni strani državljani. I kako to da sada pružamo besplatnu pomoć njima. Zaključili smo da to jednostavno tako treba, kaže dopredsjednik Hrvatske odvjetničke komore Mićo Ljubenko

Hrvatska odvjetnička komora i do sada je pružala besplatnu pravnu pomoć našim državljanima. Pa i posebnim kategorijama stranaca u Hrvatskoj. No, ovaj put – bit će to malo drugačije.  

– Jer zaključujemo da, nažalost, oni neće moći vrlo brzo se vratiti nazad. Znači morat će organizirati privremeno svoj život ovdje na nekakav legalan način, dodaje Ljubenko. 

– Ja vjerujem, a to i želim, i osobno, da nas odvjetnika bude što više na tom popisu Hrvatske odvjetničke komore, ističe odvjetnik Branko Šerić

Besplatnu pravnu pomoć odvjetnici u pravilu pružaju pred građanskim sudovima. No, u početku će izbjeglice imati jednostavnije, statusne i životne probleme, vezane uz smještaj, zdravstvo, školstvo i slično. 

– Ovdje će se ona vjerojatno više odnositi, vjerojatno, na jedan oblik savjetovanja. Znači, u prvu ruku neće biti potrebe da se zastupa pred nekim tijelima, dodaje Ljubenko.  

Unatoč srodnosti jezika, jedan od problema u praksi mogla bi biti i pravna komunikacija s Ukrajincima.

– Kako ću ja objasniti tome mom klijentu, a i on meni, o čemu se radi? Dakle, treba netko se pozabaviti tim, da to bude praktično riješeno, da imamo tumača, dodaje Šerić. 

Da bi inicijativa uspjela, važno je, kaže Šerić, da ukrajinskim izbjeglicama bude dostupna informacija o popisu odvjetnika koji su im spremni pružiti pravnu pomoć.  Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA