VIDEO: KAKO JE OVO USPIO? Pogledajte kako američki F-16 bez kotača slijeće na trup…

VIDEO: KAKO JE OVO USPIO? Pogledajte kako američki F-16 bez kotača slijeće na trup…

Američko ratno zrakoplovstvo podijelilo je na svojoj Facebook stranici nevjerojatne videe koji prikazuju kako zrakoplov F-16 Fighting Falcon izvodi prisilno slijetanje na trup zrakoplova i bez spuštenog podvozja.

Do prisilnog slijetanja došlo je nakon što je američki borbeni zrakoplov doživio kvar u letu, što je dovelo do zatvaranja stambenih zgrada u blizini piste. Naime, morao je prisilno sletjeti na trup jer je izgubio kotač glavnog stajnog trapa prilikom polijetanja na patrolnu misiju nad istočnom Europom., prenosi direktno.hr

Prisilno slijetanje američkog borbenog zrakoplova dogodilo se 2. ožujka u u zračnoj bazi Aviano na sjeveroistoku Italije i, nasreću, nije bilo ozlijeđenih.

F-16 zrakoplovne baze Aviano trenutno izvode pojačane misije zračne policije kao potporu sigurnosnim operacijama u regiji zbog rata u Ukrajini.

Rizik od curenja hidrazina

Općenito govoreći, kada se radi o hitnim slučajevima s F-16, jedan od rizika predstavlja curenje hidrazina (H-70, mješavina 70 posto hidrazina i 30 posto vode).

Hidrazin je bezbojna tekućina koja napaja električne sustave i EPU (Emergency Power Unit) kao dio rezervnog sustava napajanja u zrakoplovu. Kad se ono aktivira, osigurava napajanje u nuždi za sustave zrakoplova u slučaju električnog kvara i dizajnirano je da pilotima da vrijeme koje im je potrebno da sigurno prizemlje zrakoplov.