Velika Britanija žestokim sankcijama udarila na vlasnika Chelsea Romana Abramoviča i još šest ruskih oligarha

Velika Britanija žestokim sankcijama udarila na vlasnika Chelsea Romana Abramoviča i još šest ruskih oligarha

CNN navodi da se sankcije procjenjuju na oko 20 milijardi dolara, a osim vlasnika Chelsea se na listi nalaze još šestorica moćnih ruskih oligarha

Britanska vlada objavila je listu od sedam ruskih oligarha kojima će uvesti sankcije, a na njoj se nalazi i ime vlasnika nogometnog kluba Chelsea, Romana Abramoviča, piše CNN.

Ruski je milijarder jedan od oligarha čija je imovina zamrznuta, a u dokumentu britanskog trezora vlasnik Chelsea je opisan kao ‘prokremljski oligarh’ koji ima bliske veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Sankcije teške 20 milijardi dolara

CNN navodi da se sankcije procjenjuju na oko 20 milijardi dolara, a osim vlasnika Chelsea se na listi nalaze predsjednik upravnog odbora Bank Rossiya Dmitrij Lebedev, vlasnik En+ Grupe Oleg Deripaska, izvršni direktor Rosnjefta Igor Sečin, predsjednik VTB banke Andrej Kostin te Alexei Miller i Nikolaj Tokarev koji su na rukovodećim funkcijama u Gazspromu i Transneftu.

‘Putinovi prijatelji se neće imati gdje sakriti’

Ovaj je potez već ranije najavila britanska ministrica vanjskih poslova Liz Tuss navodeći kako je Velika Britanija odlučna u sankcioniranju oligarha.

“Putinovi prijatelji se neće imati gdje sakriti”, kazala je tom prilikom Tuss.

Nastavak je to zapadnih sankcija uslijed ruske invazije na Ukrajine. Abramovič je ranije negirao veze s Putinom, a nakon početka rata u Ukrajini objavio je da prodaje Chelsea te da će novac donirati žrtvama rata.

“U aktualnoj situaciji, odlučio sam prodati klub jer vjerujem kako je to u njegovom najboljem intresu, kako navijača tako i zaposlenika te sponzora”, naveo je tada Abramovič.,piše RTL