Propali pregovori u Turskoj, ali Lavrov ponavlja da Rusija ne odustaje od svojih zahtjeva; Nevjerojatno je objašnjenje zašto su gađali rodilište u Mariupolju

Propali pregovori u Turskoj, ali Lavrov ponavlja da Rusija ne odustaje od svojih zahtjeva; Nevjerojatno je objašnjenje zašto su gađali rodilište u Mariupolju

Sastanak ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u Turskoj završio je bez postignutog sporazuma o humanitarnim koridorima ili prekidu vatre, javlja CNN.

Kuleba je rekao da je tražio uspostavu humanitarnog koridora koji bi omogućio civilima da pobjegnu iz opkoljenog grada Mariupolja, ali “nažalost ministar Lavrov nije bio u poziciji da se tome posveti”.

Na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka Kuleba je rekao da je 24-satni prekid vatre također bio na stolu kako bi se “riješila najhitnija humanitarna pitanja”, ali je rekao da “nisu postigli napredak” po tom pitanju “jer se čini da postoje drugi donositelji odluka o ovom pitanju u Rusiji.”

Kuleba je rekao da su se složili nastaviti s naporima na “traženju rješenja za humanitarna pitanja na terenu”, te dodao da je spreman ponovno se sastati “u ovom formatu ako postoje izgledi za suštinsku raspravu i traženje rješenja”, javlja CNN.

Lavrov je dugo odgovarao na pitanja novinara na konferenciji nakon sastanka s Kulebom.

Ponovio je da Rusija traži demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine, kao i priznavanje aneksije Krima, te odmetnutih “narodnih republika” Donjeck i Luhansk. Rekao je i da Rusija želi spriječiti uspostavu nacističke države u Ukrajini.

Također je ponovio i da je Ukrajina imala planove u ožujku krenuti u vojne akcije na okupiranom teritoriju.

Više je puta ponovio, odgovarajući na novinarska pitanja, da su Rusi raketirali rodilište u Mariupolju jer se tamo više ne nalaze rodilje i djeca, nego stožer bataljuna Azov. Iako su objavljene snimke evakuacije rodilišta nakon raketiranja.

“Nije prvi put da čujemo dramatične vriskove o takozvanim strahotama koje provode ruske oružane snage. Na sastanku Vijeća sigurnosti pri UN-u, tamo smo iznijeli činjenice o tom rodilištu. To je rodilište već dugo bilo u rukama bataljuna Azov i drugih radikalista i oni su sve trudnice i sve medicinske sestre maknuli iz tog rodilišta i tamo uspostavili bazu ultraradikalnog azovskog bataljuna pa vi sami izvucite zaključke kako se manipulira javnim mnijenjem diljem svijeta. Vidio sam izvješća da je to vrlo emotivno, nažalost, druga strana novčića predstavlja objektivniji pogled”, rekao je Lavrov.

Lavrov je objasnio i da se Rusija pripremila na embargo i da neće nikoga tjerati da kupuje njezin plin i naftu, jer postoje i druga tržišta.

Govoreći o NATO-u, zapitao se zašto Krim ne može biti ruski, nakon provedenog referenduma, a Kosovo može biti neovisno uz potporu NATO-a.

Upitan je li bio postignut ikakav pozitivan ishod razgovora, Lavrov je rekao da su stigli u Tursku ne da bi bili zamjena za pregovarački put koji su odabrali ruski i ukrajinski predsjednik na bjeloruskom teritoriju. “Tamo je dano jasno objašnjenje što je potrebno da bi se riješio ovaj sukob, demilitarizacija, denacifikacija Ukrajine i još niz drugih stvari. Mi smo upozorili naše sugovornike da ovdje nećemo stvoriti usporedne pregovore, što je nešto što bi ukrajinska strana htjela. Nisam iznenađen time što je Kuleba rekao da nije postignut dogovor oko primirja. Nikakvo primirje ovdje nije trebalo ni biti postignuto”, rekao je Lavrov.

Urednik Sky Newsa, koji je pratio konferenciju Lavrova, zaključio je da pregovori s Rusijom neće donijeti ništa.