Rusi zabranili prodaju deviza, Fitch Moskvi: ‘Slijedi vam bankrot, vaš kreditni rejting je – smeće‘

Rusi zabranili prodaju deviza, Fitch Moskvi: ‘Slijedi vam bankrot, vaš kreditni rejting je – smeće‘

Rusija se našla pod neviđenim udarom sankcija zapadnih zemalja, ali i ‘odljevom‘ velikih stranih kompanija

Rejting agencija Fitch snizila je kreditni rejting Rusije s ocjene ‘B’ na ‘C’ gurnuvši ga u takozvani status “smeća”, piše Reuters.

Prema pisanju Jutarnjeg lista , pritom su još poručili i da je izvjestan bankrot Rusije koja se našla pod neviđenim udarom sankcija zapadnih zemalja, ali i “odljevom” velikih stranih kompanija koje redom suspendiraju svoje poslovanje u zemlji zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Istodobno, Rusija suspendira prodaju stranih valuta u zemlji do 9. rujna, javio je sinoć AFP pozivajući se na Središnju banku Rusije.

Podsjetimo, prema pisanju Jutarnjeg , i američka investicijska banka Morgan Stanley najavila je kako bi Rusija u travnju mogla – bankrotirati.

Snažan pad cijene ruskih obveznica, nadolazeća recesija u zemlji i velika vjerojatnost da će prestati otplaćivati inozemni dug nameću zaključak da bi Rusija uskoro mogla bankrotirati. “Neispunjenje obveza vidimo kao najvjerojatniji scenarij. U tom slučaju malo je vjerojatno da može funkcionirati kao normalna zemlja, a najprimjerenija je usporedba s Venezuelom, piše u bilješci od ponedjeljka Simon Waever iz američke investicijske banke Morgan Stanley.

Kako navodi Bloomberg, neispunjenje obveza moglo bi doći već 15. travnja, kada nastupa kraj 30-dnevnog počeka za isplate kupona koje ruska vlada duguje na dolarske obveznice s dospijećem 2023. i 2043., rekao je.