Slovo ‘Z’ nose sportaši, političari pa čak i djeca: Simbol svih onih koji podržavaju Putinovu invaziju na Ukrajinu

Slovo ‘Z’ nose sportaši, političari pa čak i djeca: Simbol svih onih koji podržavaju Putinovu invaziju na Ukrajinu

Simbol se mogao vidjeti i na političarima, automobila, kombijima, ali i na autobusnim stajalištima, prenosi BBC

Sve je počelo 24. veljače, a već su i prije tog dana po društvenim mrežama počele kružiti fotografije ruskih tenkova, kamiona i raketnih vozila s nacrtanim bijelim slovom Z.

To je ustvari simbol onih, koji podržavaju Putinov napad na Ukrajinu. Tako je Ruski gimnastičar Ivan Kuliak trenutno pod istragom jer je na dodjeli medalja Svjetskog kupa u Dohi na prsima imao simbol Ruske vojske.

Simbol se mogao vidjeti i na političarima, automobila, kombijima, ali i na autobusnim stajalištima, prenosi BBC. Naši susjedi Srbi, koristili su ga nedavno i na svojim prosvjedima podrške Rusiji u Beogradu pa se sve proširilo i na društvene mreže.

“Na mnogo načina to pokazuje u kojoj mjeri je Rusija, ili je bila, u velikoj mjeri dio globalnog svijeta”, smatra Aglaya Snetkova, predavačica međunarodne politike u Školi za slavenske i istočnoeuropske studije na UCL-u.

Dodaje da je iz estetske perspektive, to vrlo moćan simbol. I tako je trebalo manje od dva tjedna da se svijetom proširi “Z” među onima koji podržavaju invaziju Vladimira Putina na Ukrajinu.

U gradu Kazanju, oko 60 djece i osoba u jednoj bolnici, fotografirano je vani na snijegu kako tvori divovsko slovo “Z” ispred svoje zgrade.

Prošlog je tjedna gledateljima informativnog programa na ruskom državnom kanalu Channel One rečeno je da je “Z” uobičajena oznaka na ruskoj vojnoj opremi, piše BBC.

Podsjetimo, u početku se mislilo da je “Z” zapravo broj “2” koji bi predstavljao 22. veljače, dan kada je Rusija ratificirala sporazum o “prijateljstvu, suradnji i međusobnoj pomoći” sa samoproglašenim odcijepljenim regijama na istoku Ukrajine – Donjeckom i Luganskom, piše rtl.hr.