LIVE Otvaraju se koridori za izvlačenje civila, ali uz uvjet koji Ukrajince dovodi do očaja; Anonymousi hakirali ruske državne TV programe i pustili snimke razaranja ukrajinskih gradova

LIVE Otvaraju se koridori za izvlačenje civila, ali uz uvjet koji Ukrajince dovodi do očaja; Anonymousi hakirali ruske državne TV programe i pustili snimke razaranja ukrajinskih gradova

8:08 Ukrajinske vlasti tvrde da su vratile kontrolu nad Čuhuivom, gradom na istoku zemlje. Glavni stožer oružanih snaga objavio je kako su ruske snage “doživjele težak poraz i gubitke u ljudstvu i u opremi”, prenosi Jutarnji. Vijest donosi SLOBODNA DALMACIJA

Vijest još uvijek nije neovisno potvrđena.

08:00 Anonymousi tvrde kako su hakirali ruske TV postaje pod kontrolom države i na njima emitirali snimke ruskih napada na ukrajinske gradove. Na Twitteru su objavili kako su hakirali kanale Russia 24, Prvi kanal i Moskva 24, ali i streaming servise Wink i Ivi. Vijest još nije neovisno potvrđena. Dodaju kako se radi o najvećoj operaciji koju su Anonymousi odradili.

– Možemo svijet učiniti boljim mjestom. To je oduvijek bila ideja, napisali su hakeri.

07:50 Guardian je objavio detalje ruskog prekida vatre i uspostavljanja humanitarnih koridora iz četiri ukrajinska grada. Prema tim posljednjim izvješćima, čini se kako će u određenim gradovima otvoriti koridore za civile samo prema ruskim gradovima.

Prema rutama koje je objavila ruska agencija RIA Novosti, jedini koridor iz Kijeva vodit će u Bjelorusiju, a civili koji bježe iz Harkiva moći će sigurno putovati jedinu u Rusiju. Istovremeno, koridori iz Mariupolja i Sumija vodit će i prema ukrajinskim i prema ruskim gradovima.

Oni koji napuštaju Kijev moći će zrakoplovom biti prevezeni u Rusiju, poručilo je rusko ministarstvo dodajući kako će dronovima pratiti evakuaciju civila pa će “pokušaji ukrajinske strane da prevari Rusiju i cijeli civilizirani svijet… ovaj put biti beskorisni”.

07:40 Treći krug mirovnih pregovora Ukrajine i Rusije trebao bi se održati u ponedjeljak, a Rusija je uoči toga ujutro najavila prekid napada i otvaranje humanitarnih kroidora iz nekoliko ruskih gradova. Dva izaslanstva zadnji su se put sastala u regiji Brest u zapadnoj Bjelorusiji. U drugom krugu mirovnih pregovora, Kijev i Moskva dogovorili su uspostavljanje humanitarnih koridora u  Mariupolju i Volnovaki kako bi se olakšala evakuacija civila.

No pokušaj evakuacije civila iz Mariupolja propao je i u subotu i u nedjelju, prema navodima Kremlja i Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC). Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za kršenje dogovorenog prekida vatre. Šef ukrajinskog izaslanstva, pregovarač David Arahamija odbacio je glavne zahtjeve Rusije kao “neprihvatljive” u intervjuu za Fox News. “Ne bih rekao da brzo napredujemo jer svakodnevno imamo mnogo ubijenih ljudi, posebno civila”, rekao je u nedjelju Arahamija na upit o napretku pregovora. Arahamija je dodao da “jedini dijelovi oko kojih se gotovo nemoguće dogovoriti su Krim i takozvane republike za koje Rusija inzistira da ih priznamo kao neovisne.” “To nije prihvatljivo u ukrajinskom društvu”, naveo je. 

07:20  Širi se popis sankcija Rusiji – vlada Novog Zelanda najavila je zakon kojim će moći samostalno nametati sankcije Rusiji, Južna Koreja je najavila da će zabraniti transakcije s ruskom središnjom bankom, dok Washington razmatra zakon o zabrani uvoza ruske nafte u Sjedinjene Države.  Kad se zakon donese, to će biti prvi put da će Novi Zeland samostalno uvoditi sankcije nekoj zemlji.  Premijerka Jacinda Ardern rekla je da će to omogućiti da se zamrzne ruska imovina na Novom Zelandu, spriječe pojedinci i tvrtke da premjeste svoj novac i imovinu ovamo kako bi izbjegli sankcije koje su nametnule druge zemlje te da se zaustavi ulazak super jahti, brodova i zrakoplova.  Vlada je objavila i popis 100 pojedinaca kojima se zabranjuje putovanje na Novi Zeland. 

Južna Koreja je u ponedjeljak zabranila transakcije s ruskom središnjom bankom i pridružila se globalnim naporima da izolira Rusiju zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Nove sankcije Rusiji iz Južne Koreje uslijedile su nakon odluke Seula od 1. ožujka da zabrani transakcije sa sedam ruskih banaka i njihovim podružnicama, uključujući Sberbanku. 


07:15 Iako ruska strana stalno poručuje kako u sklopu svoje “specijalne vojne operacije” gađaju samo strateške, vojne ciljeve, i jutrošnji prizori iz Mikoljava, lučkog grada na jugu Ukrajine, demantiraju takve tvrdnje. 07:05 Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna skočile više od 20 posto, na najviše razine u više od 10 godina, jer bi zbog rata u Ukrajini i sankcija Zapada protiv Rusije isporuke iz Rusije mogle pasti, dok je potražnja i dalje snažna. Cijelu vijest pročitajte na LINKU

DEMOS MEDIA