Kvit: Ruska vojska je demoralizirana, nije očekivala takav pritisak

Kvit: Ruska vojska je demoralizirana, nije očekivala takav pritisak

Dvanaesti je dan ruske invazije na Ukrajinu. U emisiju Dobro jutro Hrvatska putem skypa iz Ukrajine se javio dr. Sergiy Kvit, profesor Kijevo-Mogiljanske škole novinarstva.

Rekao je kako je noć u Kijevu prošla relativno mirno, dok je u ostalim gradovima bilo nemirno, posebno u gradovima Harkiv i Nikolajev.

– Stalno se vode pregovori o humanitarnim koridorima, ali Rusija ne pristaje na otvaranje tih koridora, rekao je Kvit dodavši kako su najveća humanitarna katastrofa gradovi Mariupolj, Bucha i Irpin.

– Ako i uspijemo nekoga izvesti iz opsade tih gradova, koji su ostali bez struje, vode i lijekova u razrušenim kućama, to su iznimni slučajevi jer ruska strana se ne pridržava nikakvih dogovora o humanitarnim koridorima, naglasio je.

Istaknuo je kako smatra da je glavna Putinova pogreška ta što je mislio da će rusku vojsku dočekati s dobrodošlicom, ali to se nije dogodilo.

– Ruska vojska je demoralizirana jer nije očekivala takav pritisak, rekao je dodavši kako upravo traje bitka na ulazu u Kijev.

– Zahvalni smo europskim i svjetskim saveznicima i prijateljima na pomoći i potpori, ali smatramo da nije dovoljna jer nas je napao neprijatelj koji je snažan i moćan. Rusija i ruske institucije moraju biti izbačeni iz svih međunarodnih projekata i izolirani.

Istaknuo je kako se u Ukrajinu vratilo preko 100.000 Ukrajinaca, pretežno muškaraca koji su radili u europskim zemljama, kako bi branili svoju zemlju.

Osvrnuo se i na Kinu kao posrednika u ovom ratu.

– To je dobra ideja, jer je Rusiji je ostao jedini saveznik, a s druge strane gledaju Rusiju s visoka i samo je pitanje vremena kako će se razvijati ti odnosi i hoće li Kina imati kakve pretenzije prema Rusiji. U svakom slučaju smatram da je to dobra ideja i još jedan način na koji se može vršiti pritisak na Rusiju, rekao je dr. Kvit dodavši kako se u Ukrajini u opasnosti nalazi velika količina kineskih studenata i da će Kina poduzeti mjere da oni budu na sigurnom.

Na pitanje kako funkcioniraju komunikacije, te rade i televizija i radio, Kvit je rekao da televizija radi, izuzev nekoliko gradova u kojima su oštećeni centri za komunikaciju. Radi i telefon, a nastava u Kijevo-Mogiljanskoj školi nije potpuno obustavljena i odvija se na daljinu.

– Svaki rat završava pregovorima, ali nije pitanje pregovora, već u tome da nismo spremni ići na bilo kakve teritorijalne ustupke. Ukrajina mora sačuvati svoj teritorijalni integritet. Na koji način i kako ćemo postići početak ozbiljnih pregovora i završetak rata – ne znamo, ali želimo da se to dogodi kada zadnji ruski vojnik napusti teritorij Ukrajine, ali da Ukrajina bude slobodna.