Ukrajinski Glavni stožer: Osvajači su svoje napore usmjerili na opkoljavanje gradova Kijev, Harkiv, Černihiv i Mikolaiv

Ukrajinski Glavni stožer: Osvajači su svoje napore usmjerili na opkoljavanje gradova Kijev, Harkiv, Černihiv i Mikolaiv

Ruski osvajači usmjerili su svoje napore na opkoljavanje gradova Kijeva, Harkiva, Černihiva i Mikolaiva, te na putu prema administrativnim granicama Luganske i Donjecke oblasti, stvarajući kopneni koridor s privremeno okupiranim Krimom.

Kako prenosi Ukrinform, to je izvijestio Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine na Facebooku u vezi s operativnim informacijama od 12:00 sati 6. ožujka.

Napominje se da se nastavlja jedanaesti dan herojskog suprotstavljanja ukrajinskog naroda ruskoj vojnoj invaziji. Neprijatelj ne odustaje od svojih namjera i nastavlja ofenzivnu operaciju protiv Ukrajine.

„Unatoč gubitku osoblja i opreme, okupatori su uz potporu zrakoplova usredotočili svoje napore na okruživanje gradova Kijev, Harkiv, Černihiv, Mikolaiv i pristup administrativnim granicama Luganske i Donjecke oblasti, stvarajući kopneni koridor s privremeno okupirani Krim.“ – stoji u poruci.

U nemogućnosti ostvarivanja cilja zauzimanja glavnog grada Ukrajine u prvim danima rata, okupatori su se usredotočili na aktivno djelovanje u južnim regijama, kako bi Ukrajini oduzeli pristup Crnom i Azovskom moru.

Osim toga, u Glavnom stožeru naglašavaju da su osvajači potrošili gotovo sve glavne rezerve te se spremaju poslati dodatne postrojbe iz Istočne, Središnje i Zapadne vojne oblasti.

Obrambene snage nastavljaju provoditi obrambenu operaciju.

U istočnom smjeru provodi se obrambena operacija u operativnim kotarima Donjeck, Slobožanski i dijelom Tavrija.

Skupina združenih snaga provodi obrambenu operaciju u smjeru Donjeck. Na smjeru Slobožanski, mehanizirane postrojbe Oružanih snaga Ukrajine brane gradove Harkiv i Ohtirka.

Nastavlja se obrana Černihiva u regiji Siverskij. Skupina snaga i sredstava obrane grada Kijeva nastavlja držati stabilne granice i boriti se za zadržavanje važnih područja obrane u prijetećim područjima.

Na ostalim područjima provode se stabilizacijske operacije i izvode zadaće teritorijalne obrane. Zračne snage Oružanih snaga Ukrajine odbijaju raketne i zračne udare i sredstva zračnog napada neprijatelja, koncentriraju svoje napore na zračno pokrivanje važnih (kritičnih) objekata Ukrajine i skupina vojnika.

Ukupni borbeni gubici neprijatelja od početka operacije: osoblje – više od 11 tisuća ljudi, tenkovi – do 285, BBM – do 985, topnički sustavi – 109, MLRS – 50, protuzračna obrana – 21; zrakoplova – 44, helikoptera – 48, bespilotnih letjelica – 4, brodova / čamaca – 2, ATT – 447.

„Neprijatelj je uplašen, neprijatelj je dezorijentiran, neprijatelj je u panici!

Čuvamo sustav! Pobjeda će biti za NAS!!! Pobijedimo zajedno! Slava Ukrajini!” – naglašavaju u Glavnom stožeru.

Kako je objavljeno, 24. veljače ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je početak invazije na Ukrajinu. Ruske trupe granatiraju i uništavaju ključnu infrastrukturu i stambene objekte.

U Ukrajini je uvedeno ratno stanje i najavljena opća mobilizacija.