Mariupolj u strašnom kaosu: Dogovoren je prekid vatre i evakuacija civila. Nova runda pregovora nastavlja se sutra…

Mariupolj u strašnom kaosu: Dogovoren je prekid vatre i evakuacija civila. Nova runda pregovora nastavlja se sutra…

FOTO: TWITTER ARHIVSKA FOTOGRAFIJA OD 4 OŽUJKA

Deseti dan rata u Ukrajini završio je apelom Doktora bez granica da je stanje u Mariupolju, gradu od 450.000 stanovnika na jugu Ukrajine, opkoljenom vojskom Rusije, katastrofalno. Nema grijanja, hrane, vode, lijekova, a borbe su takve da je zbog granatiranja ruske vojske tijekom pet dogovorenih sati primirja, otkazano izvlačenje civila.

Iz Ukrajine je izbjeglo daleko preko milijun ljudi. Kijev, Černihiv, Sumi, Harkiv i mnogi drugi gradovi ogorčeno se brane. Poginuli se broje na tisuće…

Gradsko vijeće Mariupolja kaže da je u gradu od 10 sati po lokalnom vremenu proglašen prekid vatre. To znači da bi već trebao biti na mjestu jer je u Ukrajini skoro 11 sati.

Civili će moći evakuirati Mariupol autobusima koji polaze s tri lokacije u gradu koristeći unaprijed dogovorenu rutu koja završava u Zaporizhzhia, kažu dužnosnici.

Evakuaciji se mogu pridružiti i privatna vozila, ali se traži da voze iza autobusa, u koloni koju vodi Crveni križ. Vozači bi trebali popuniti sva mjesta u svojim automobilima, poručuje gradsko vijeće.

Prema vijest o prekidu vatre treba se odnositi s određenim oprezom. Sličan plan bio je najavljen u subotu i za gradove Mariupol i Volnovakha, ali se brzo raspao i masovna evakuacija je odgođena.

Prekid vatre u Mariupolju

Privremeni prekid vatre dogovren je u Mariupolu, lučkom gradu na jugu Ukrajine, od 10:00 do 21:00 po lokalnom vremenu (od 8:00 do 19 sati po hrvatskom vremenu), priopćilo je gradsko vijeće.

Civili će moći evakuirati grad dogovorenom rutom od 12:00 sati po lokalnom vremenu. Sličan plan je najavljen jučer ali je uskoro propao zbog bombardiranja, piše BBC., prenosi RTL