Zelenski : ‘Siguran sam da ćemo uskoro moći reći našim ljudima – vratite se’

Zelenski : ‘Siguran sam da ćemo uskoro moći reći našim ljudima – vratite se’

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se prema ženama i djeci iz Ukrajine koji se evakuiraju u Europu postupa dostojanstveno, a na granici nema humanitarne krize.
Naveo je to u videoporuci, prenosi Ukrinform.

“Uspjeli smo spriječiti humanitarnu krizu na granici. Uspjeli smo organizirati situaciju tako da se tisuće ukrajinskih žena i djece tretira dostojanstveno. Nitko ne pita koje su nacionalnosti, koje su vjere, koliko novca imaju. zapravo, mi više nemamo granicu s prijateljskom Poljskom, jer smo na strani dobra, nemamo granice”, rekao je Zelensky.

Rekao je da je noću razgovarao s predsjednicima Francuske i Poljske. Prema njegovim riječima, takve razgovore vodi svaki dan, a interakcija je stalna.

“Neizmjerno sam zahvalan svakome od njih, kao što sam neizmjerno zahvalan [poljskom predsjedniku] Andrzeju [Dudi] za njegovu odlučnost i odanost našoj zajedničkoj stvari: zaštiti ljudi. Zahvalan sam Andrzejevoj supruzi Agati! Iskreno smatram to su moji prijatelji”, rekao je Zelenski.

Istovremeno je izrazio nadu da će se uskoro svi Ukrajinci koji su napustili zemlju zbog rata moći vratiti kući.

“Siguran sam da ćemo uskoro moći reći našim ljudima: vratite se! Vratite se iz Poljske, Rumunjske, Slovačke i svih drugih prijateljskih zemalja. Vratite se, jer više nema prijetnje”, rekao je Zelensky.

Kako je objavljeno, 24. veljače ruski predsjednik Putin najavio je početak invazije na Ukrajinu. Ruske trupe granatiraju i uništavaju ključnu infrastrukturu, provode masovno granatiranje stambenih područja ukrajinskih gradova i sela koristeći topništvo, višestruke raketne sustave i balističke rakete.

U Ukrajini je uvedeno vojno stanje i proglašena opća mobilizacija.

Ukrajina je službeno podnijela tužbu protiv Ruske Federacije Međunarodnom sudu pravde u Haagu.

Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda Karim Khan pokrenuo je istragu o situaciji u Ukrajini.