Visoki ruski general poginuo je usred žestokih borbi u Ukrajini, što predstavlja veliki udarac ruskoj invaziji.

Visoki ruski general poginuo je usred žestokih borbi u Ukrajini, što predstavlja veliki udarac ruskoj invaziji.

General bojnik Andrej Sukhovetski, koji je bio zamjenik zapovjednika 41. kombinirane armije ruskog Središnjeg vojnog okruga, poginuo je jučer dok su ukrajinske obrambene snage odbijale rusku ofenzivu.

Rusko Ministarstvo obrane još nije službeno potvrdilo njegovu smrt, ali ga je na društvenim mrežama objavio njegov kolega Sergej Čipiljov, a nekoliko ruskih i ukrajinskih novina naširoko je izvijestilo o tome, izvještava Daily Mail.

Vojni izvor potvrdio je da ga je ubio ‘snajperist’ i predložio da će se sprovod za general-bojnika – daleko najvišu rusku osobu koja je do sada poginula u sukobu – održati u Rusiji u subotu.

Nakon nekoliko dana poricanja, Kremlj je jučer priznao da je 498 njegovih vojnika ubijeno, a 1600 ozlijeđeno u ‘specijalnoj vojnoj operaciji’ u Ukrajini, ali je stvarna brojka gotovo sigurno veća.

SUBORAC POTVRDIO SMRT

Ukrajinske oružane snage u međuvremenu su danas ustvrdile da je ruska vojska pretrpjela 9.000 žrtava – iako se u priopćenju priznaje da je izračun broja poginulih ‘kompliciran visokim intenzitetom neprijateljstava’.

Čipiljov, iz Saveza ruskih padobranaca zračno-desantnih snaga, potvrdio je smrt Sukhoveckog na društvenim mrežama ranije danas kao možda najsigurniji dokaz generalove smrti.

‘S velikom smo boli primili tragičnu vijest o smrti našeg prijatelja, general-bojnika Andreja Aleksandroviča Sukhoveckog, u Ukrajini tijekom specijalne operacije. Izražavamo najdublju sućut njegovoj obitelji’, stoji u objavi.

Nije bilo jasno gdje je Sukhovetski ubijen.

ZNAK DA INVAZIJA NE TEČE PO PLANU

Ovaj 47-godišnjak bio je visoko odlikovani veteran koji je u listopadu 2021. imenovan zamjenikom zapovjednika 41. divizije.

Prije toga, tri je godine zapovijedao 7. zračno-desantnom jurišnom divizijom u Novorosijsku, a dovršio je nekoliko borbenih angažmana u čečenskom ratu, Abhaziji i intervenciji u Siriji.

Sukhovecki je dva puta sudjelovao na Paradi pobjede na moskovskom Crvenom trgu, a odlikovan je sa dva Ordena za hrabrost, Ordenom za vojne zasluge i Medaljom za hrabrost.

Posebnu pohvalu dobio je i za sudjelovanje u ruskoj aneksiji Krima.

Njegov će gubitak u Ukrajini biti shvaćen kao još jedan ohrabrujući znak da ruska invazija ne napreduje kako je planirano, izvještava Daily Mail.