Hrvatski vojni ataše odbio rusku notu: Mi ne znamo za hrvatske borce u Ukrajini

Hrvatski vojni ataše odbio rusku notu: Mi ne znamo za hrvatske borce u Ukrajini

Nakon što je objavljeno da je vojni izaslanik Ministarstva obrane pozvan na razgovor u rusko veleposlanstvo, gdje je upozoren da je ruska strana upoznata s dolaskom hrvatskih plaćenika, oglasilo se Ministarstvo obrane.

Odgovor Ministarstva obrane prenosimo u cijelosti.

“Hrvatski vojni izaslanik u Ruskoj Federaciji bio je u srijedu 2. ožujka 2022. pozvan na razgovor u Ministarstvo obrane Ruske Federacije gdje mu je prenesena „zabrinutost navodnim podatkom da se u Ukrajini nalaze hrvatski državljani koji se tamo bore“.

Hrvatski vojni izaslanik je saslušao navedeno te prenio informaciju kako Ministarstvo obrane RH nema takvih saznanja te niti jedna druga institucija u Republici Hrvatskoj nema veze s eventualnim pojedincima koji se tamo možebitno nalaze.

U četvrtak 3. ožujka 2022. ujutro je hrvatski vojni izaslanik u Ruskoj Federaciji bio ponovno pozvan na razgovor u Ministarstvo obrane Ruske Federacije gdje mu je ponovljena „teza“ od dan ranije, ovaj put uz pokušaj uručivanja „službene pisane note“.

Hrvatski vojni izaslanik koji je došao po pozivu na razgovor u Ministarstvo obrane Ruske Federacije saslušao je pročitani tekst note te istu nije preuzeo iz razloga jer podaci u noti o možebitnom sudjelovanju hrvatskih državljana u borbama u Ukrajini nisu poznati institucijama u Republici Hrvatskoj, a sve da su i točni, isti nemaju apsolutno nikakve veze s institucijama Republike Hrvatske, a ponajmanje s Ministarstvom obrane RH čijem se predstavniku pokušala uručiti navedena nota.

Napominjemo kako Ministarstvo obrane osuđuje rusku agresiju i invaziju na Ukrajinu”, stoji u odgovoru Ministarstva obrane.