Rat u Ukrajini: Teške borbe u predgrađima Kijeva, delegacije krenule na pregovore

Rat u Ukrajini: Teške borbe u predgrađima Kijeva, delegacije krenule na pregovore

Teške borbe i dalje se vode u predgrađima Kijeva. Ruski predsjednik Vladimir Putin povukao je drastičan potez – podiže nuklearne snage na visoki stupanj pripravnosti. U međuvremenu su tračak nade pobudili za danas najavljeni pregovori Moskve i Kijeva na granici Bjelorusije i Ukrajine. Javlja HRTV

Veleposlanica Djamić za HTV iz skloništa: Od sinoć do jutros bile su četiri uzbune u Kijevu

08:12

Hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić u HTV-ovu emisiju “Dobro jutro, Hrvatska” javila se iz skloništa u Kijevu. To je već četvrta noć u skloništima. Od sinoć do jutros četiri puta je oglašena uzbuna. Budući da dobivamo upozorenja kako postoji ozbiljna opasnost od napada, onda se građani pozivaju da ostanu u svojim kućama, a kada se oglase sirene silaze u skloništa. Skloništa su vrlo često obični podrumi, ali treba reći da je grad otvorio stanice metroa za potrebe skloništa, pa je ulaz u metro besplatan, kazala je veleposlanica Djamić.

– Čuli smo detonacije. To nam je postalo sad već nešto svakodnevno. Naravno da je onda pametnije ostati ondje gdje se osjećamo najzaštićenijima, izjavila je veleposlanica. 

Govoreći o hrvatskim državljanima u Ukrajini rekla je da je sada već teško govoriti o egzaktnim brojkama, odnosno koliko ih je točno tamo, zato što se često najavljuju odlasci, ali su zbog sigurnsnih razloga odlasci su odgađani.

Ukrajinski ministar obrane: Rat je postao europski

07:43

– Rat je postao europski. Napokon je Europa to shvatila objavio je ukrajinski ministar obrane Oleksii Reznikov. Napisao je kako je snažno i uvjerenje kako će neprijatelj koji ubija žene, djecu i uništava mirne gradove biti kažnjen i da je ta kazna nužna. 

Von der Leyen: Oni su jedni od nas i želimo da uđu u blok

07:35

Ursula von der Leyen u nedjelju je izrazila nedvosmislenu potporu Ukrajini da postane članicom Europske unije. Predsjednica EK to je izjavila u razgovoru za Euronews, nekoliko sati nakon što je 27-člana Unija odlučila po prvi put u svojoj povijesti isporučiti oružje zemlji u ratu.

– Doista, s vremenom, oni nam pripadaju. Oni su jedni od nas i želimo da uđu u blok, rekla je Von der Leyen za Euronews

Rusko izaslanstvo otputovalo na ukrajinsko-bjelorusku granicu

07:19

Očekuje se da će mirovni pregovori između izaslanstava kijevske i moskovske vlade oko ruske invazije na Ukrajinu započeti u ponedjeljak ujutro, prema izvješćima Ukrayinske Pravde i ruske novinske agencije TASS. Rusko izaslanstvo već je napustilo bjeloruski glavni grad Minsk i otputovalo na ukrajinsko-bjelorusku granicu, u blizini rijeke Pripjat, gdje bi, prema izvješćima, trebao biti održan sastanak.

Ukrajina je pristala pokrenuti mirovne pregovore s Rusijom u nedjelju, čak i dok su bitke bjesnile u ključnim gradovima, a ruski predsjednik Vladimir Putin podigao spremnost nuklearnih snaga. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je kako u rezultate sastanka ne vjeruje, ali treba pokušati.

Projektil pogodio stambenu zgradu u Černjigivu

07:08

Ruska ofenziva na glavni grad Ukrajine Kijev nastavljena je u ranim jutarnjim satima, priopćila je ukrajinska vojska. Sjeverno od Kijeva ruska vojska pokušala je izgraditi pontonski most za prelazak preko rijeke Irpin, objavio je glavni stožer ukrajinske vojske na Facebooku. Također je neuspješno pokušala zauzeti grad Irpin nedaleko od Kijeva, dodao je stožer.

Ruska novinska agencija Interfax izvijestila je da su ruske trupe napredovale iz južnog ukrajinskog grada Hersona prema Mikolajivu. U međuvremenu, ukrajinske vlasti objavile su na Telegramu da je projektil pogodio stambenu zgradu u ukrajinskom gradu Černjigivu u blizini granice s Bjelorusijom.

Pojedinosti o vojnom razvoju događaja nisu se mogle neovisno provjeriti.

Kijev pod kontrolom branitelja

06:44

Ruska vojska i dalje ulaže napore kako bi probila obranu Kijieva ali u tome ne uspijeva. Situacija u glavnom gradu je pod kontrolom branitelja, prenosi ukrajinski medijski servis Suspilne. 


Konvoj tenkova na putu za Kijev

06:33

Satelitske snimke izrađene u nedjelju pokazuju velik broj ruskih vojnika i tenkova kako se kreću u smjeru ukrajinskog glavnog grada Kijeva na udaljenosti od 64 kilometara, objavila je privatna američka tvrtka Maxar Technologies Inc.

Slike pokazuju stotine vojnih vozila koja se protežu i na više od pet kilometara. Konvoj se nalazio sjeveroistočno od ukrajinskog grada Ivankiva, a sadržavao je gorivo, logistiku i oklopna vozila, uključujući tenkove, borbena vozila pješaštva i samohodno topništvo


Konvoj tenkova na putu za Kijev

06:33

Satelitske snimke izrađene u nedjelju pokazuju velik broj ruskih vojnika i tenkova kako se kreću u smjeru ukrajinskog glavnog grada Kijeva na udaljenosti od 64 kilometara, objavila je privatna američka tvrtka Maxar Technologies Inc.

Slike pokazuju stotine vojnih vozila koja se protežu i na više od pet kilometara. Konvoj se nalazio sjeveroistočno od ukrajinskog grada Ivankiva, a sadržavao je gorivo, logistiku i oklopna vozila, uključujući tenkove, borbena vozila pješaštva i samohodno topništvo. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA

.