Putin Macronu dao svoje uvjete za prestanak invazije na Ukrajinu…

Putin Macronu dao svoje uvjete za prestanak invazije na Ukrajinu…

Krim, demilitarizacija i neutralni status Ukrajine: Putin Macronu rekao svoje uvjete za primirje.

U telefonskom razgovoru s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, ruski predsjednik Vladimir Putin iznio je svoje uvjete za okončanje rata protiv Ukrajine, što se podudara s njegovim prethodnim izjavama.
Kako prenosi Ukrinform, to je objavljeno na web stranici predsjednika Ruske Federacije.

Putin je bezuvjetni uvjet za prestanak agresije nazvao “bezuvjetnim uvažavanjem legitimnih sigurnosnih interesa Rusije”. To, rekao je, uključuje: priznanje ruskog suvereniteta nad Krimom; demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine; osiguravanje neutralnog statusa ukrajinske države.

Putin je također ponovio svoje izjave da ruske oružane snage ne prijete civilima i ne udaraju po civilnim ciljevima”. Još jednom je rekao da su za to krivi “ukrajinski nacionalisti”.

Ranije je Elizejska palača priopćila kako je Putin u ovom telefonskom razgovoru s Macronom pristao poštivati ​​određene dogovore, uključujući prestanak svih udara i napada na civile i stambene objekte, kao i očuvanje cjelokupne civilne infrastrukture. Istovremeno, francuski predsjednik ponovio je zahtjev međunarodne zajednice da se prekine ruska ofenziva na Ukrajinu i naglasio potrebu za hitnim prekidom vatre.

Kako je ranije objavljeno, Putin je 24. veljače najavio početak invazije na Ukrajinu. Ruske trupe granatiraju i uništavaju ključnu infrastrukturu, a projektili su usmjereni prema stambenim objektima

U Ukrajini je uvedeno ratno stanje i najavljena opća mobilizacija.

Kijev je službeno podnio tužbu protiv Ruske Federacije Međunarodnom sudu UN-a u Haagu., prenosi Hrvatska danas