Najveće bitke u Kijevu i Harkivu, među poginulima je i dvoje djece

Najveće bitke u Kijevu i Harkivu, među poginulima je i dvoje djece

Žestoke bitke vode se u nekoliko ukrajinskih gradova, najžešće u Kijevu i Harkivu. Ruske snage ušle su u Harkiv. Rakete su pale i na ukrajinski grad Vasilkiv jugozapadno od glavnoga grada Kijeva, zapalivši pritom naftni terminal. Najmanje je 198 civila, među kojima dvoje djece, poginulo, a 1.115 je ranjeno od četvrtka, rekao je ukrajinski ministar zdravstva Viktor Lijačko .

Iako Rusija tvrdi da ne gađa civilne objekte, snimke s terena govore suprotno, a prema najnovijim informacijama rakete su pale i na dječju bolnicu u Kijevu. Društvenim mrežama šire se i snimke na kojima Ukrajinci Molotovljevim koktelima pokušavaju zaustaviti ulazak ruskih oklopnih vozila u glavni grad. Javlja HRTV

Ruske snage ušle u Harkiv

08:31

Ukrajinske snage bore se s ruskim vojnicima na ulicama ukrajinskoga sjeveroistočnoga grada Harkiva, rekao je regionalni guverner Oleg Sinegubov.

– Laka vozila ruskog neprijatelja upala su u Harkiv, uključujući gradsko središte, rekao je Sinegubov. “Ukrajinske oružane snage uništavaju neprijatelja. Pozivamo civile da ne izlaze”, dodao je.

Videosnimke koje je objavio Anton Heraščenko, savjetnik ministra unutarnjih poslova i Ukrajinska državna služba za posebnu zaštitu komunikacija i informacija pokazuju nekoliko lakih vojnih vozila koja se kreću ulicom i, odvojeno, tenk u plamenu.

Uz to, rusko ministarstvo obrane objavilo je da su ruske snage “potpuno blokirale” južne ukrajinske gradove Herson i Berjansk i zauzele grad Heničensk i zračnu luku pored Hersona, prenijela je novinska agencija RIA u nedjelju. 

Snažne borbe u Harkivu

07:35

Guverner Harkiva izvještava da se u gradu vode teške borbe, prenosi The Kyiv Independent.  

Ukrajinske obavještajne službe tvrde da se priprema ruski napad na predsjednika

06:40

Ukrajinske obavještajne službe tvrde kako se priprema ruski napad na predsjednika. Rezervisti, bivši specijalci, dobili su posebnu zadaću – zaštititi predsjednika pod svaku cijenu. 

– Predsjednik se izvrsno drži i doista je pravi vođa. Vojska ga cijeni i poštuje. Svima je nama jasno koji su Putinovi planovi, ali neće se ostvariti, kazao je Mustapha Basseej, pripadnik ukrajinskih rezervista.

Raketiran grad blizu Kijiva, gori naftni terminal

05:18

 Ruske rakete su pale na ukrajinski grad Vasilkiv jugozapadno od glavnoga grada Kijiva, zapalivši pritom naftni terminal, rekla je gradonačelnica na snimci objavljenoj na internetu.

– Neprijatelj želi uništiti sve uokolo, rekla je gradonačelnica Natalija Balasinovič.

Na fotografijama i videosnimkama objavljenim na internetu vidi se golem plamen koji osvjetljava noćno nebo.


Kuba se zauzima za “ozbiljno” diplomatsko rješenje u Ukrajini

04:15

Kubanska vlada, tradicionalni saveznik Rusije, zauzela se u subotu za “ozbiljno, konstruktivno i realno” diplomatsko rješenje sukoba u Ukrajini, kritizirajući usput rezoluciju predstavljenu u petak u UN-ovu Vijeću sigurnosti.

– Zauzimamo se za ozbiljno, konstruktivno i realno diplomatsko rješenje sadašnje krize u Europi mirnim putem koji će jamčiti sigurnost i suverenost svih te mir, stabilnost, regionalnu i međunarodnu sigurnost, priopćila je vlada u Havani.

Ovaj tekst objavljen na mrežnoj stranici kubanskog ministarstva vanjskih poslova kritizira i nacrt rezolucije u kojoj se osuđuje ruska “agresija” u Ukrajini, na koju je Moskva uložila veto.

Nacrt koji su predložile Sjedinjene Države, “nije zamišljen kao istinski doprinos traženju rješenja za sadašnju krizu”, ocijenila je kubanska vlada. Riječ je “naprotiv, o neuravnoteženom tekstu koji ne vodi računa o legitimnoj zabrinutosti svih strana” i “koji ne priznaje odgovornost onih koji su poticali i vodili agresivne akcije što su ubrzale eskalaciju ovog sukoba”, dodaje se u tekstu.

Moskva je opravdavala ofenzivu na Ukrajinu rekavši da govornike ruskog jezika na istoku Ukrajine želi zaštititi od “genocida” i spriječiti da ta zemlja ne uđe u NATO.

Kubanska vlada usto žali zbog “gubitka života nedužnih civila u Ukrajini” i ističe da će se u ime UN-ove Povelje “uvijek protiviti uporabi prijetnje silom prema bilo kojoj zemlji”.

Kuba je još prije početka ruske invazije na Ukrajinu pozivala SAD i NATO da odgovore na “opravdane zahtjeve za sigurnosna jamstva” Rusije, ocijenivši da potonja ima “pravo na obranu”.

Pentagon: Rusija “nezadovoljna” zbog snažnog otpora Ukrajine

03:10

Rusija koja je netom objavila da širi svoju ofenzivu na Ukrajinu, čini se “sve nezadovoljnija” zbog snažnog otpora ukrajinske vojske, ocijenio je Pentagon koji se sprema poslati ukrajinskoj vojsci dodatne količine oružja.

– Ocjenjujemo da je više od 50 posto snaga koje je (ruski predsjednik Vladimir) Putin pripremio protiv Ukrajine (…) operativno” u toj zemlji, rekao je u subotu visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane koji je htio ostati anoniman.

Izjavu je dao nekoliko minuta prije objave ruskog ministarstva obrane po kojoj su “sve postrojbe primile naredbu da prošire ofenzivu u svim smjerovima”.

Najmanje je 198 civila, među kojima dvoje djece, poginulo a 1.115 je ranjeno od četvrtka, rekao je ukrajinski ministar zdravstva Viktor Lijačko.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio je zadovoljstvo zbog otpora koji pruža njegova zemlja: “Okupatori su htjeli zaposjesti srce naše zemlje i postaviti svoje marionete, kao u Donjecku. Spriječili smo njihov plan”, rekao je u subotu, istaknuvši da ruska vojska nije “ostvarila nikakvo napredovanje”.

Pentagon ocjenjuje da otkad je Rusija u četvrtak počela svoju vojnu ofenzivu njezine snage nagomilane na sjeveru, na istoku i na jugu Ukrajine – više od 150.000 vojnika opremljenih tenkovima, bombarderima i raketama – nisu napredovale tako brzo kako je Moskva očekivala.

“I dalje vidimo znakove žilavog ukrajinskog otpora”, rekao je visoki američki dužnosnik. “Mislimo da su Rusi sve nezadovoljniji zbog gubitka zamaha u protekla 24 sata, napose na sjeveru Ukrajine”.

Otpor je najžešći sjeverno od Kijiva i u okolici Harkiva, na istoku zemlje, ocjenjuje Pentagon.

Zelenski zahvalio Macronu na slanju obrambene vojne opreme

02:20

Emmanuel Macron je oko ponoći nazvao ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog koji mu je zahvalio na tome “što je odgovorio na traženje Ukrajine u vezi s obrambenom vojnom opremom”, priopćila je Elizejska palača.

Francuska je u subotu odlučila povećati pomoć Ukrajini, napose u obrambenoj vojnoj opremi.

Ukrajina je nedavno poslala francuskom ministarstvu obrane popis vojne opreme, napose za protuzračnu obranu, koja joj je žurno potrebna.

Ukrajinski predsjednik je ujedno zahvalio Francuskoj na “njezinu doprinosu zajedničkim mjerama u vezi sa Swiftom”.

U subotu navečer Europska komisija, Njemačka, Italija, Sjedinjene Države, Kanada, Velika Britanija i Francuska dogovorile su se o novim financijskim sankcijama kako bi još više izolirale Rusiju iz međunarodnog financijskog sustava, napose o isključenju ruskih banaka iz međubankovne mreže Swifta.

Zelenski je na kraju “zahvalio francuskom predsjedniku na veoma jasnim porukama koje je uputio bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku“.

Emmanuel Macron je u subotu nazvao bjeloruskog predsjednika kako bi istaknuo “ozbiljnost odluke o tome da se Rusiji odobri raspoređivanje nuklearnog oružja na bjeloruskom teritoriju”. Usto ga je pozvao da “čim prije zatraži da se ruske snage povuku s njegova teritorija jer vode jednostran i nepravedan rat”.

Francuski predsjednik je nazvao Volodimira Zelenskog, navodi Elizejska palača, kako bi “čuo nove informacije” od ukrajinskog predsjednika kojeg je svakodnevno nazivao, katkad i više puta na dan, nakon ulaska ruskih postrojba u Ukrajinu.

Rusija je odsad “svjetski gospodarski i financijski parija

00:55

Neviđene sankcije zapadnih zemalja kojima se ruske banke želi isključiti iz međunarodnog sustava i paralizirati rusku središnju banku pretvaraju Rusiju u financijskog “pariju” koji se sučeljava sa “slobodnim padom” rublja, rekao je u subotu neimenovani visoki američki dužnosnik.

– Rusija je postala svjetski gospodarski i financijski parija, rekao je, a ruska središnja banka više “ne može podupirati rubalj”.

– Samo Putin može odlučiti koliku je cijenu još spreman platiti, rekao je taj dužnosnik, dodajući da će radna skupina “tragati” za “jahtama, zrakoplovima, luksuznim automobilima i raskošnim vilama” ruskih oligarha. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA