‘Rusija je započela ničim izazvanu agresiju! Spremni smo prihvatiti i ukrajinske izbjeglice‘

‘Rusija je započela ničim izazvanu agresiju! Spremni smo prihvatiti i ukrajinske izbjeglice‘

Uoči sjednice održan je izvanredni sastanak na kojem se raspravljalo o situaciji na istoku Europe

Nešto prije 13 sati u Nacionalnoj knjižnici počela još jedna sjednica Vlade.

Sjednici je prethodio izvanredni sastanak u Vladi vezan uz ukrajinsku krizu, odnosno jutrošnji napad Rusije na tu zemlju.

Premijer Andrej Plenković u uobičajenom uvodnom obraćanju dotaknuo se ukrajinske krize i objasnio hrvatsko stajalište.

– Rusija je započela ničim izazvanu agresiju, čime je pogazila suverenitet Ukrajine i međunarodno pravo. Riječ je o najvećem pohodu u Europi od Drugog svjetskog rata. Ovim napadom Rusija je pogazila povelju UN-a i povelje na kojima počiva europska sigurnost. Udarila je u svjetske temelje sigurnosti, neovisnosti nacija. Situacija je odgovornost Rusije, pozivamo da odmah povuku snage iz Ukrajine, rekao je Plenković., prenosi jutarnji list

– Hrvatska je bila na udaru. Ukrajina je žrtva agresije, na Hrvatskoj je da bude na strani mira, slobode, solidarnosti i demokracije. Hrvatska bi pogazila sva načela kada danas ne bi stala uz Ukrajinu. Spremni smo humanitarno i tehnički pomoći, spremni smo prihvatiti i ukrajinske izbjeglice, u tome na žalost imamo velikog iskustva iz Domovinskog rata, dodao je premijer.

– Večeras će biti održano izvanredno zasjedanje Europskog vijeća, idem u Bruxelles, usvojit ćemo snažan paket sankcija. Nadamo se da ovakav brutalan napad ne podržavaju mnogi u Rusiji. Ovo je napad na nedužne žrtve, nema opravdanja. Ovo je najveća vojna operacija na našem kontinentu, promijenila je sliku svijeta. Važno je da zadržimo stabilnost i jedinstvo. Za očekivati je da će ova agresija imati snažne posljedice u svijetu, kao i na cijenu energenata. Od jutros cijena nafte skočila je za šest posto, cijena plina za 30 posto, rekao je Plenković.

– Vlada će nastaviti s mjerama ublažavanja udara. Danas je jasnije nego ikada koliko je važna diverzifikacija opskrbe plina. Odluka naše prve Vlade o ulaganju u LNG terminal pokazala se logičnom. Nastavljamo ulaganje u vojsku, primjer je potpisivanje ugovora o nabavi višenamjenskih borbenih zrakoplova, oklopnih vozila Bradley…, dodaj je.

Rekao je i da je jutros održan sastanak užeg kabineta Vlade.

– Komunicirali smo i s guvernerom HNB, obavještajnim službama, ministarstvima, svi su angažirani kako bi osigurali stabilnost svih elemenata. Čuo sam se s veleposlanicima, u stalnom smo kontaktu. Naša veleposlanica ostaje u Kijevu, to je politička odluka, brinut će da se povuku hrvatski državljani koji to žele. Obavijestio sam Milanovića o stavovima Vlade u pet točaka – osuda, poziv da Rusija prestane, puna solidarnost s ukrajinskim narodom, podržavanje sankcija te spremnost da pomognemo Ukrajini i prihvatimo ukrajinske izbjeglice. Izrazio sam spremnost i da se održi sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, može već sutra. Vlada i sve službe učinit će sve da sve funkcionira normalno, rekao je Plenković.