Nasjeo na prijevaru i ostao bez 400.000 kn – do novca će teško doći…

Nasjeo na prijevaru i ostao bez 400.000 kn – do novca će teško doći…

Kriminalci se sve češće služe kriptovalutama kao sredstvom plaćanja i ucjena – dokaz je nedavni hakerski napad na A1 gdje je maloljetni haker tražio 500 tisuća dolara u kriptovaluti. Da su prijevare česte, pokazuje i nedavni primjer iz Varaždina, gdje je jedan građanin naivno ostao bez 400 tisuća kuna. Nasjeo je na priču prevaranta preko društvene mreže te putem aplikacije za digitalni novac svoju kriptovalutu uplatio nepoznatoj osobi. Do novca će, vidjet ćete, jako teško doći. , donosi HRT

Uz onaj u džepu, Luka Kolenko iz Ladanja Donjeg ima virtualni novčanik na svom mobilnom telefonu. Iz znatiželje uložio je stotinjak dolara u kriptovalute te prati oscilacije njihove vrijednosti.

– To je 130 dolara, deset kriptovaluta, gledao sam kako se kreću. Mogu reći da je u studenome išlo dosta gore, pa je padalo i sad ima stalni trend pada, kaže Kolenko.

No jedan Varaždinac, koji nije želio pred kameru, ostao je bez virtualnog, ali i “pravog” novca. Sve je počelo dopisivanjem s nepoznatom osobom preko društvenih mreža.

– Koja mu je prezentirala da će upravljati njegovim bankovnim računom s obzirom na to da se on nalazi na geografskom području koje je loše pokriveno internetskim signalom te ne može ostvariti internet vezu. Kako je račun ubrzo zablokirao, nepoznata je osoba zatražila da posudi 60 tisuća američkih dolara za otključavanje računa, a on će to njemu vratiti s kamatama, kaže Damir Češnjaj iz Grupe za kibernetičku sigurnost PU varaždinske.

Kad je prijenos virtualnog novca izvršen, nepoznati je “prijatelj u nevolji” – netragom nestao. Iako policija provodi istragu, do novca će teško doći.

– Kad se radi o sustavu kriptovaluta, oni su originalno napravljeni da budu anonimni, gotovo je nemoguće povezati konkretnu osobu s brojem računa, s takozvanim digitalnim novčanikom u sustavu kriptovaluta, što znači da je, kad prijenos novca bude napravljen, do tih sredstava gotovo nemoguće doći, objašjava Sandro Gerić, profesor na Fakultetu organizacije i informatike.

Ne dijeliti brojeve računa, šifre ili osobne podatke

Kriminalci često koriste kriptovalute kao sredstvo plaćanja. Iako je u varaždinskom slučaju riječ o prijevari putem društvenih mreža, iz UBIK-a pozivaju građane da ne dijele brojeve računa, šifre ili osobne podatke.

Iako Europol i ostale institucije aktivno rade na suzbijanju ovakvih nezakonitih radnji, digitalni kriminal je u porastu.

– Svemu onome što nije dovoljno regulirano i za što nemamo dovoljno informacija, ovdje govorim i o kupnji kriptovaluta, savjetujem da se pristupi sa što većom pozornošću, kaže Sandra Keretić iz Udruge Varaždinski potrošač.

Zlatni je savjet – ako je nešto predobro da bi bilo istinito, vjerojatno i jest.