Srednjoškolci preprodaju testove za 15 do 20 kuna?

Srednjoškolci preprodaju testove za 15 do 20 kuna?

OD DANAS počinje samotestiranje učenika prije polaska u školu, a time i prekid samoizolacija. Većina škola je već u petak učenicima ili roditeljima podijelila dva kompleta testova. To je bila tema emisije na Hrvatskom radiju “U mreži Prvog”.

Predsjednica udruge osnovnoškolskih ravnatelja Antonija Mirosavljević rekla je u emisiji “U mreži Prvog” kako s terena imaju informaciju da je većina učenika testirana. Otkrila je i koliko je sinoćnjim testiranjem utvrđeno pozitivnih učenika:

“U mojoj školi je možda 1 posto, znači desetak učenika, i takva je situacija po ostalim školama. Riječ je o asimptomatskima, sinoć otkrivenima testiranjem”, rekla je Mirosavljević.

Većina roditelja podržava testiranje

Svega nekoliko roditelja, oko 1 do 2 posto, potpisalo je izjavu o netestiranju. Mirosavljević je rekla da većina roditelja podržava testiranje.

“Svima je dosta online nastave, da zdravo dijete sjedi kod kuće”, rekla je.

Upitana je li testiranje učenika trebalo uvesti na početku školske godine, Mirosavljević je odgovorila:

“Možda, ali opet možda nije bio trenutak i vrijeme. Nama je sad mjera dobrodošla, osim mentalnog zdravlja, djeca nam dosta zaostaju s gradivom, učitelji se iznimno trude.”

Mirosavljević je poručila roditeljima kako nisu razrednici ti koji su donijeli odluku o testiranju učenika niti su ti koje treba prozivati.

“Često smo imali slučajeve gdje roditelji svo to negodovanje svaljuju na razrednike, smatram da to nije u redu, mi provodimo upute. Postoje druge adrese na koje se oni mogu žaliti”, poručila je.

“Problema sa samotestiranjem više imaju roditelji nego učenici”

Član predsjedništva udruge srednjoškolskih ravnatelja Zlatko Stić rekao je kako u Zagrebu nisu još podijelili sve testove.

“Ukupno sam dobio 9 odgovora od roditelja da će potpisati da ne žele da se dijete testira, od 1010 učenika. Koliko sam vidio, učenici s tim nemaju problema, više imaju neki roditelji, to se vidi po traženju da mi ispunimo različite papire kako bismo dokazali zašto se to provodi”, rekao je Stić, dodajući kako nastava uživo nema alternativu.

Zamolio je roditelje da poštuju odluku o testiranju kako bi nastava mogla ići što dulje uživo.

Stić je rekao kako razrednici imaju WhatsApp grupe u kojima roditelji javljaju rezultate testiranja. S druge strane, ako su svi u kolektivu pristali na testiranje, onda javljaju samo oni koji su pozitivni.