I dalje pada broj novooboljelih, danas 7578 novih slučajeva

I dalje pada broj novooboljelih, danas 7578 novih slučajeva

Prema neslužbenim podacima, u Hrvatskoj je danas zabilježeno 7578 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Njih 5169 otkriveno je PCR-om, a 2409 brzim antigenskim testom. Javlja HRTV

Podaci županijskih stožera

● U Sisačko-moslavačkoj županiji zaraženo novih 129 osoba
●  Novih 266 osoba zaraženo je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
● U Vukovarsko-srijemskoj županiji su 72 nove pozitivne osobe na COVID-19
● U Istri je 130 novozaraženih osoba
● Zagrebačka županija bilježe 444 novozaražena
● Zadarska županije ima 391 novi slučaj zaraze
● U Osječko-baranjskoj županiji je 311 novi slučaj
● U Varaždinskoj županiji zabilježeno je 310 novozaraženih
● U Požeško-slavonskoj 66 je novih slučajeva zaraze
● U Ličko-senjskoj županiji zabilježeno je 12 novozaraženih

U ponedjeljak počinje projekt ukidanja samoizolacije za školarce. Roditelji time dobivaju zadatak testiranja svoje djece. Brzi antigenski testovi su stigli, a počela je njihova distribucija po županijama. Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med. kazala je u HTV-ovoj emisiji “Studio 4” kako je sve spremno za testiranje djece, testovi su već distribuirani po terenu, došli su u većinu škola. 

Predsjednica Udruge ravnatelja osnovnih škola istaknula je kako su jučer i ravnatelji i učitelji, pa i tehničko osoblje po školama slagali vrećice s testovima i uputama koje su dobili.

– Škole će podijeliti testove, a onda ostaje na roditeljima da testiraju svoju djecu. Ima roditelja koji to ne žele, koji se tomu jako protive. Prema podacima, koje sam prikupila, to se radi o jedan do dva posto roditelja. Znači, u svakoj školi ima par roditelja koji nisu uzeli testove, ostali roditelji su ih uzeli. Kontrole nema, ide se na povjerenje roditelja. Roditelj će javiti razredniku nalaz tog testa. Nama, svim školama je u cilju, da su naši učenici u školskim klupama, poručila je Antonija Mirosavljević.

Testiranje u najvećem dijelu škola kreće u ponedjeljak, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, dodajući kako nije nikakva tragedija ili čudno ako neke škole krenu u utorak, ili najkasnije u srijedu. Sve županije su dobile najveći dio testova, oni se i u ovom trenutku već distribuiraju prema školama.

Fuchs je rekao da je s epidemiolozima dogovoreno da se i kućni kontakti tretiraju jednako, ako je netko od roditelja ili članova kućanstva pozitivan, također dijete ide u školu dok je negativno. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA