Lauc: Božinović je jedan od najzaslužnijih što Hrvatska nije potonula u koronafašizam. Međutim trenutno ili on obmanjuje nas, ili je netko obmanuo njega…

Lauc: Božinović je jedan od najzaslužnijih što Hrvatska nije potonula u koronafašizam. Međutim trenutno ili on obmanjuje nas, ili je netko obmanuo njega…

Znanstvenik Gordan Lauc oglasio se na fb-u:

“Iako se iz medija teško može dobiti taj dojam, ministar Božinović je jedan od najzaslužnijih za to što Hrvatska nije potonula u mrak koronafašizma. Međutim trenutno ili on obmanjuje nas, ili je netko obmanuo njega.

Danas je rekao da su „covid-potvrde spriječile 125,000 zaraženih da dođu na posao“. To je potpuno krivo. TESTOVI su bili ti koji su spriječili 125,000 zaraženih da dođu na posao. Covid-potvrde su OMOGUĆILE da brojni zaraženi dođu na posao zato što im covid-potvrda omogućava da se ne moraju testirati samo zato što su cijepljeni.

Danas potpuno sigurno znamo da je nekoliko mjeseci nakon cijepljena zaštita od zaraze omicronom oko 0%. Dakle nikakva. Cijepljeni i necijepljeni imaju gotovo identičan rizik zaraze, a upravo zbog covid-potvrda (a dijelom i bolje zaštite koje daje prebolijevanje) upravo su cijepljeni u brojnim zemljama bili češće zaraženi od necijepljenih.
Cijepljenje ne smije biti razlog za netestiranje. Odluka o tome hoće li se netko testirati, ili ne, treba biti utemeljena na riziku posla koji obavlja, a ne na temelju cijepljenja. Primjerice da smo umjesto nastavnika u školama testirali sve djelatnike u zdravstvu i socijali, spasili bismo puno života.