Neslužbeno: U Hrvatskoj manji broj novozaraženih, HZJZ poslao poruku prosvjednicima

Neslužbeno: U Hrvatskoj manji broj novozaraženih, HZJZ poslao poruku prosvjednicima

U Hrvatskoj je, neslužbeno, 14.730 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od toga 7385 potvrđenih na PCR testu te 7345 brzim antigenim testom. I kod nas je otkrivena zaraznija podvarijanta omikrona. Potvrđeno je 5 slučajeva zaraze. – Ono što je bitno jest da barem prema prvim izvješćima, iako treba čekati da se proširi na većem broju ljudi, ne izaziva težu bolest i čini se da preboljenje omikrona BA.1 varijante štiti podosta protiv BA.2 varijante, iako su zabilježeni neki slučajevi infekcije s BA.2 nakon BA.1, ali čini se da to neće biti učestala slučajnost – komentirao je jutros imunolog Zlatko Trobonjača za Studio 4 HTV-a. Javlja HRTV

Prosvjedi protiv COVID mjera i najavljenog testiranja djece u školama

U nekoliko gradova traje prosvjed protiv najavljenog testiranja djece u školama. U Zagrebu su prosvjednici ispred sjedišta Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Na mjestu događaja je i interventna policija. Zaustavljen je promet Rockefellerovom ulicom. Na prosvjedu su se pojavili i pojedini saborski zastupnici Domovinskog pokreta i Mosta. Prosvjednici izvikuju da im je dosta protuepidemijskih mjera i da ne daju svoju djecu.

HZJZ se oglasio uoči prosvjeda

Iz HZJZ-a upozoravaju da je nekoliko izgubljenih života naših najmlađih sugrađana itekako opomena da COVID-19 nije bezazlen. Poručili su da se ovakvim prosvjedima samo ‘hini briga’ o zdravlju djece, a da su im, zapravo, djeca zadnja briga i instrument za ostvarivanje nekih drugih ciljeva. Smatraju da je ovo pritisak na zdravstvene djelatnike, koji već dvije godine u najboljoj vjeri skrbe o građanima. U priopćenju se osvrću i na psovku koja stoji na plakatu kojim se poziva na prosvjede.

Putovanja i COVID potvrde – od danas nova pravila

Pravila vezana za putovanja izvan Hrvatske i ulazak u našu zemlju od danas su promijenjena i usklađena na europskoj razini. Ukidaju se mjere temeljene na takozvanim COVID kartama te će se moći putovati isključivo s COVID potvrdama. Regulirano je i njihovo trajanje, pa će COVID potvrda za cijepljene dvjema dozama vrijediti 9 mjeseci, a za one koji su primili i “booster” dozu – zasad neograničeno. Negativan PCR test i dalje vrijedi 72 sata, dok će brzi antigenski test za prelazak granice vrijediti – 24 sata.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo karantenu je skratio na sedam dana svim bliskim kontaktima, a ne samo cijepljenima i onima koji su preboljeli covid. Inače, prema jučerašnjim podacima, imamo 2 i pol tisuće novih slučajeva zaraze koronavirusom – oko 700 više nego prošlog ponedjeljka. Porastao je i broj pacijenata u bolnicama – sada ih je više od 2 tisuće, uz pomoć respiratora dišu 184. Preminulo je još 50 ljudi. I kod nas je otkrivena, zaraznija – podvarijanta omikrona. Potvrđeno je 5 slučajeva zaraze.

I Austrija je, iako im se broj novozaraženih ne smanjuje, ublažila mjere protiv koronavirusa jer je pritisak na bolnice sve manji. Skratili su policijski sat, a u restorane u koje se dosad moglo samo s COVID potvrdom, moći će se ulaziti i samo s negativnim testom. Ipak, svi stariji od 18 godina – koji se ne cijepe do 15. ožujka, imat će velikih problema.

U Danskoj su, unatoč relativno visokoj incidenciji – ukinute gotovo sve protuepidemijske mjere. Nema više nošenja zaštitnih maski ni pokazivanja COVID potvrda, a ponovno se mogu održavati i veliki događaji. Na snazi je ostalo samo pravilo – da putnici pri ulasku u zemlju moru pokazati dokaz da su cijepljeni. Kažu da je razlog tomu visoka stopa procijepljenosti u zemlji. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA