Ukidanje samoizolacije kada bude dovoljno testova u školama, dokad vrijedi “booster”?

Ukidanje samoizolacije kada bude dovoljno testova u školama, dokad vrijedi “booster”?

Prema posljednjim podacima u našoj je zemlji 6 220 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a brzim antigenskim testovima potvrđeno je oko 1700 novozaraženih. U bolnicama je oko dvije tisuće pacijenata, a na respiratoru 185. Preminulo je 46 osoba. Javlja HRTV

Ukidanje samoizolacije kada bude dovoljno testova u školama

O ukidanju samoizolacije za učenike, odnosno o tome kada počinje njihovo masovno testiranje, raspravljalo se jutros u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog.

– Ukidanje samoizolacije će nastupiti u onom trenutku kada budemo imali dovoljno distribuiranih testova po školama. Uvjet za ukidanje samoizolacije je testiranje učenika, dakle nije osnovna mjera kao što se provlači cijeli prošli tjedan, rekao je gostujući u emisiji Božo Pavičin, savjetnik ministra obrazovanja, ustvrdivši kako se cijeli prošli tjedan kritiziralo uvjete za postizanje samoizolacije.

– Imamo neke naznake da bi nabava testova krenula, a možda i završila već ovaj tjedan, dodao je.

Možda se, kaže, ne bi nabavila sva potreba količina testova, nego njen dio koji bi bio dovoljan za tjedan ili dva i koji bi se distribuirao po školama. Imaju, dodao je, 1300 matičnih škola i dodatno više od 1000 područnih – i svaka od njih bi trebala dobiti dovoljnu količinu testova za određeni vremenski period. Testovi bi se potom podijelili učenicima, odnosno roditeljima.

Valjanost COVID potvrda, nova pravila za putovanja

Od sutra na snagu stupaju nova pravila za putovanje izvan Hrvatske, valjanost COVID potvrde skraćuje se za one koji su cijepljeni dvjema dozama na devet mjeseci. Na taj se način Hrvatska usklađuje s drugim zemljama EU.

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koja je također gostovala u emisiji U mreži Prvog, kazala je kako za “booster” dozu još nema znanstvenih dokaza koliko traje, pa u stručnom smislu zasad traje neograničeno, iako će se administrativno najvjerojatnije postaviti na godinu dana od primitka doze. 

Cijepljenje na manje lokacija

Zbog manjeg zanimanja građana za cijepljenje tijekom posljednja tri tjedna, a većeg pritiska na zdravstveni sustav jer je pojačano praćenje kontakata zaraženih – od sutra će se u Zagrebu moći cijepiti na manje lokacija – na Velesajmu i u domovima zdravlja u Runjaninovoj, Prečkom i Sesvetama.

– Cijepljenjem nećete izbjeći u potpunosti infekciju, ali ćete izbjeći teške kliničke slike bolesti. Prekratko je omikron tu da bismo mogli reći da je to doista iznimno blaga bolest. Dakle, ukoliko postoji teži oblik bolesti, otežano disanje, jako visoka temperatura koja se ne može skinuti, iznenadni i težak pritisak u prsima koji ne popušta, to je znak da se ide u bolnicu – poručuje dr. Mirjana Lana Kosanović Ličina iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA