Milanović može biti miran, glavni tajnik NATO-a prelomio: ‘Ne planiramo slati borbene jedinice u Ukrajinu’

Milanović može biti miran, glavni tajnik NATO-a prelomio: ‘Ne planiramo slati borbene jedinice u Ukrajinu’

Naglasio je da se zemlje NATO pakta fokusiraju na slanje podrške Ukrajini

NATO nema namjere slati borbene jedinice u Ukrajinu, državu koja nije članica tog obrambenog saveza, u slučaju napada Rusije, objavio je generalni tajnik Jens Stoltenberg. U intervjuu koji je danas dao intervju BBC-ju, Stoltenberg je odgovorio na novinarsko pitanje isključuje li slanje NATO-vih trupa u Ukrajinu u slučaju invazije. “Nemamo planove slati borbene jedinice u Ukrajinu. Fokusiramo se na pružanje podrške”, odgovorio je.

Stoltenberg je pojasnio takav stav. “Postoji razlika između toga kada ste članica NATO saveza i toga kada ste visoko cijenjeni partner poput Ukrajine. Nema sumnje u to”, rekao je.

Dodao je i da saveznici NATO-a u Ukrajini pomažu toj zemlji ojačati obranu, kao i da pružaju pomoć u opremi. “Činimo puno toga da im pomognemo da ojačaju obrambenu sposobnost”, rekao je. Podsjetimo, predsjednik Milanović je zadnjih dana više puta ponovio da Hrvatska neće slati vojsku u Ukrajinu, što je izazvalo brojne političke reakcije u zemlji i u inozemstvu.

U potpunosti je isključio slanje vojske u Ukrajinu

Novinarka ga je pitala i može li u potpunosti isključiti da će zemlje NATO saveza slati vojsku u tu zemlju. “Znači, nećemo vidjeti scenarij u kojemu vojske članica NATO pakta idu u Ukrajinu i bore se s Rusima? To se neće dogoditi?”, pitala je. “Ne. Fokusiramo se na pružanje potpore Ukrajini i pomažemo im da zadrže pravo na samoobranu. Isto tako šaljemo poruku Rusiji da ćemo joj nametnuti stroge sankcije ako ponovno napade Ukrajinu”, rekao je.

Dodao je da savez pojačava prisutnost na teritoriju NATO članica na istoku Europe te da će nastaviti s tim. Rekao je i da je razgovarao s predsjednikom Ukrajine Volodomirom Zelenskim kao i s premijerom Velike Britanije Borisom Johnsonom i američkim predsjednikom Joeom Bidenom. Zaključio je da su se svi složili kako opasnost postoji, ali da je balansirani pristup neophodan, odnosno da je cilj nastavak pružanja potpore Ukrajini i nastavak traženja političkog rješenja za ovu situaciju. , prenosi TELEGRAM