RH i službeno 2. na svijetu po umiranju od korone! Kolarić kaže: ‘Svjesno se pustilo prokužavanje stanovništva virusom’

RH i službeno 2. na svijetu po umiranju od korone! Kolarić kaže: ‘Svjesno se pustilo prokužavanje stanovništva virusom’

Jučerašnje otkriće da je Hrvatska, prema podacima HZJZ-a i američkog Sveučilišta Johns Hopkins u kombinaciji s DZS-om, druga na svijetu po broju umrlih od COVID-a u tjedan dana s obzirom na broj stanovnika, danas je dobilo i službenu potvrdu.

Prema današnjem izdanju pregleda stanja s pandemijom Johns Hopkinsa, Hrvatska je posljednjih dana doista država s drugim najčešćim umiranjem od korone u konkurenciji svih zemalja svijeta. Jedina gora, pisali smo i o tome, je Bosna i Hercegovina., doznaje RTL

Prof. dr. sc. Branko Kolarić, epidemiolog NZJZ-a Dr. Andrija Štampar i član Znanstvenog savjeta, potvrdio je za RTL.hr da su i on i kolege također uočili da u svojim statistikama svjetske organizacije koje prate razvoj pandemije, još uvijek vode da Republika Hrvatska ima 4,07 milijuna stanovnika. 

Kako Hrvatska prema popisu iz prošle godine ima samo 3,88 milijuna stanovnika, jasno je da je stanje s brojem umrlih u našoj zemlji još i gore nego što pokazuju službene statistike poput StatisteOur World in DataWorldometers i drugih.

“Da, baš smo komentirali da smo po ukupnom broju umrlih (još od 2020., od samog početka pandemije na milijun stanovnika, op.a.) na 4. mjestu u EU-u. Kad se pogleda po broju stanovnika, uskoro ćemo preći Češku”, skrenuo nam je pažnju Kolarić prije nego što je krenuo komentirati tragično probijanje Hrvatske na sam svjetski vrh sedmodnevnog prosjeka broja umrlih od COVID-a:

“U javnom prostoru često se čuje da imamo najliberalnije mjere u EU-u, ali se pritom ne govori i to da zbog toga imamo i jako velikih broj umrlih. Znate, to su većinom bile smrti koje su se mogle izbjeći. 60-ak smrti dnevno znači 60-ak obiteljskih tragedija dnevno.”