Ugostitelji ne žele nelojalnu konkurenciju, kavu i pića na kioscima: “Pula je krenula u borbu za pravedno tržište”

Ugostitelji ne žele nelojalnu konkurenciju, kavu i pića na kioscima: “Pula je krenula u borbu za pravedno tržište”

Stoga ugostitelji planiraju i prema Gradu Rijeci ići s inicijativom da se izjednače uvjeti za sve, međutim slažu se s porukom iz Grada kako to ne bi trebalo biti u ingerenciji lokalnih samouprava, već bi problem ovakve nelojalne konkurencije trebalo rješavati na nacionalnoj razini. Javlja NOVI LIST

Ugostitelji apsolutno podržavaju smjer u koje je krenuo Grad Pula po pitanju zabrane ponude kave i pića na kioscima, poručili su danas u Rijeci Nikola Eterović, novi predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja (NUU), Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre (UUKI), te Robert Salečić, član Upravnog odbora UUKI-a te gradski vijećnik. Naime, ugostitelji su poručili kako odluka o onemogućavanju prodaje termički obrađenih pića i napitaka svakako doprinosi zaštiti struke, investicija i godinama pomno građenih poslovanja te nastojanju da ugostiteljski sektor, kao jedan od pandemijom najpogođenijih sektora, krene putem dugoročnog oporavka. Ugostiteljski objekti opretećeni su, uz porez na dodanu vrijednost, i nametom koji plaćaju isključivo oni, a to je porez na potrošnju u iznosu od tri posto upravo na piće i tople napitke. Osim toga svi ugostiteljski djelatnici moraju imati sanitarnu knjižicu, i polagati higijenski minimum, ugostiteljski objekti moraju zadovoljavati minimalne tehničke uvjete, a tu su i ostali troškovi koje kiosci uopće nemaju.

Stoga ugostitelji planiraju i prema Gradu Rijeci ići s inicijativom da se izjednače uvjeti za sve, međutim slažu se s porukom iz Grada kako to ne bi trebalo biti u ingerenciji lokalnih samouprava, već bi problem ovakve nelojalne konkurencije trebalo rješavati na nacionalnoj razini.

– Dajmo podržku Gradu Puli koji je krenuo u borbu za pravednim tržištem. Mi načelno nosimo za zabtrane u bilo kojem poslovanju, ali smo za izjednačavanje uvjeta rada i zahtjeva kao što su minimalni tehnički uvjeti koji ipak kažu da je ovo trgovanje kavom i toplim napicima te rashlađenim sokovima, ipak, nekakva nelojalna konkurencija ugostiteljskim objektima koji imaju puno veće troškove i veća ulaganja te namete koje moraju pokriti, kazao je Eterović.

Jakominić se, pak, osvrnuo i na činjenicu da svaki prostor ima svoju namjenu, pa tako ugostiteljski objekt u kojem se misli posluživati kavu, mora imati dva sanitarna čvora, osoblje, da se za prostor i terasu plaća najam… Na komentare da bi ugostitelji trebali spustiti cijenu kave na osam kuna, Jakominić je kazao kako bi ugostitelji to vrlo rado napravili, ali za to se moraju ispuniti neki drugi preduvjeti. To bi se moglo da nema zaposlenika, nema troškova koje imaju ugostitelji, minimalno tehničkih uvjeta i svega ostalo što opterećuje tu cijenu kave. I tada im od tih osam kuna ništa ne bi ostalo.

Ukazali su, međutim, i kako zakon kaže da se ugostiteljski objekt u pokretnom objektu, ugostiteljski kiosk, ne može nalaziti unutar 100 metara od postojećih ugostiteljskih objekata u fiksnoj građevini. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA