HTV doznaje: Danas 3911 novih slučajeva zaraze koronavirusom

HTV doznaje: Danas 3911 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Kako doznaje HTV danas je u Hrvatskoj zabilježen znatno manji broj novozaraženih nego što je to bio slučaj prethodnih dana – 3911 novih pozitivnih na koronavirus, od ukupno 9062 testiranih.  

U Klinici za Infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu u posljednjih nekoliko tjedana bilježe se malo manji sveukupni broj pacijenata hospitaliziranih zbog COVID-a, rekao je u HTV-ovom Studiju 4 Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice te bolnice.

– Zadnja dva, tri tjedna bilježimo malo manji sveukupni broj hospitaliziranih COVID pozitivnih bolesnika, tako da ćemo vidjeti kakav će biti daljnji trend. U svakom slučaju pritisak na jedinice intenzivnog liječenja i neki oblik mehaničke ventilacije sve ovo vrijeme je velik, ali svakako da daljnji pritisak na jedinicu intenzivnog liječenja ovisi o broju onih koji će biti novohospitalizirani i čije se zdravstveno stanje može pogoršati tijekom boravka u klinici, objasnio je Barušić.

Broj novozaraženih u županijama u posljednja 24 sata: 

– U Varaždinskoj županiji je 118 novozaraženih, a dvije osobe su preminule
– U Istarskoj županiji je 116 novozaraženi i dvije preminule osobe
– U Sisačko-moslavačkoj županiji je 19 novih pozitivnh na koronavirus
– U Požeško-slavonskoj županiji je 17 novozaraženih
– U Koprivničko-križevačkoj županiji su tri novozaražena

Jonjić: Trenutačno je najvažnije spasiti zdravstveni sustav

Imunolog Stipan Jonjić izjavio je u središnjem Dnevniku HTV-a da je glavni razlog velikog skoka broja zaraženih – pojava omikrona. Razmišljanja o njemu kao spasonosnom virusu, ističe Jonjić, pogrešna su, i u ovom trenutku najvažnije je spasiti zdravstveni sustav.Na globalnoj razini zabilježen je najveći tjedni porast broja zaraženih koronavirusom, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija. U tjedan dana registrirano je 9,5 milijuna novih slučajeva, što je porast od 71 posto u odnosu na tjedan prije. Broj zaraženih udvostručio se u Sjevernoj i Južnoj Americi, a u Europi je porastao 65 posto. Svjetska zdravstvena organizacije ponovno je kritizirala neravnomjernu raspodjelu cjepiva, ističući da je niska stopa procijepljenosti globalna opasnost, što dokazuje pojava zaraznijih sojeva.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA